Døds-lavine i Nepal: Syv fortsat savnet
Ni personer har foreløbig mistet livet, da en sneskred ramte en teltlejr, hvor bjergbestigere lå og sov.

Redningsarbejdere leder mandag efter syv bjergbestigere, som fortsat er savnet efter weekendens voldsomme lavine i Nepal.

Natten til søndag blev ni personer dræbt nær toppen af det over otte kilometer høje bjerg Manaslu, da en mur af sne væltede ned over en teltlejr, mens bjergbestigerne lå og sov.

Redningsarbejdet blev sat på standby søndag på grund af dårligt vejr, men tidligt mandag morgen dansk tid blev eftersøgningen efter de savnede genoptaget.

Fire af de dræbte og tre af de savnede er franske statsborgere. Ifølge myndighederne i Nepal er mindst en spanier samt en tysker og en italiener blandt de dræbte. En lokal guide er også bekræftet omkommet.

Ifølge en lokal politiinspektør er 13 personer reddet ud af snemasserne i live. Blandt andre 26-årige Andreas Reiter fra Tyskland, som fra sine sygeseng på et hospital i Kathmandu kan fortælle om den rystende oplevelse.

- Pludselig var der mørke. Jeg forestillede mig, at vi blev begravet under lavinen. Jeg så en af mine bjergbestiger-kammerater dø, fortæller han.

Ulykken skete i 6800 meters højde, hvor lavinen rev en del af teltlejren med sig.

Canadiske Isabelle Quimet er søster til en af de forsvundne bjergbestigere og bekymret.

- Det ser ud til, at teltene er forsvundet, fordi sneskreddet kom, siger hun og tilføjer, at hendes bror befandt sig i lejren, da lavinen ramte.

Manaslu, der også er kendt under navnet Kutang, er det ottende højeste bjerg i verden og en af de farligste tinder at bestige - flere har mistet livet de senere år i forsøg på at nå toppen.

Hundredvis af udenlandske bjergbestigere samles hvert år i Himalaya i Nepal, hvor otte af verdens 14 højeste bjerge ligger - deriblandt Mount Everest.

Efterårssæsonen for bjergbestigninger i området begynder i september og varer til udgangen af november.

/ritzau/AFP