Din baby kaster håndtegn

Generated by IJG JPEG LibraryGenerated by IJG JPEG Library

Hvis forældre lærer deres baby at bruge babytegn, behøver de ikke at skulle gætte sig til, om deres baby har brug for hjælp til at få slukket sin tørst, skiftet ble eller blive trøstet oven på et mareridt.

I en treværelses lejlighed i Vanløse, lidt uden for København, har tre mødre og deres babyer stukket hovederne sammen. Den ene er Birgitte Vestergaard, dagplejemor og mor til Lara på 16 måneder. De to andre er hendes veninder. Helene Fink Tolstrup, specialestuderende og mor til Frederik på 15 måneder, og Dorthe Frederichsen, folkeskolelærer og mor til Zakarias på seks måneder.

Der er varmt og en svagt sødlig duft af babyer og bleer. Der ligger legesager overalt i stuen. På bordet er der dækket op med brændenældete, æblebåde og bastognekiks.

De tre mødre er mødtes for at lære at tale med deres baby. Ikke med ord, men med tegn.

Fagter fra hverdagen

Birgitte Vestergaard har læst, at babyer kan lære at give udtryk for deres tanker, ønsker og behov med tegn, adskillige måneder før de får lært at gøre det med ord. Det synes både hun og hendes veninder lyder tillokkende.

»Jeg har allerede prøvet at lære min datter et par tegn, og jeg oplever, at det er rigtig rart for hende at kunne udtrykke sig og rigtig spændende for mig at få indblik i hendes tanker. Så nu vil jeg gerne lære mere om det,« siger Birgitte Vestergaard.

Derfor har hun fået Line Fagerholt til at komme hjem i hendes lejlighed og holde et af sine kurser i babytegn. Line Fagerholt er mor til to og arbejder til daglig som lærer på en skole for døve og hørehæmmede børn. Ved siden af holder hun foredrag om babytegn.

Den sidste titel kom til, fordi hun blev så begejstret over sine erfaringer med at bruge babytegn med sine egne børn, at hun besluttede sig for at lave deciderede kurser. Hun er én blandt ganske få, som underviser i babytegn i Danmark.

Selv blev hun inspireret til at bruge babytegn af en kollega og af to amerikanske psykologer, Linda P. Acredolo og Susan W. Goodwyn. De to forskere dokumenterede allerede i midten af 1990’erne, at forældre med fordel kan bruge tegn til at lette kommunikationen med deres babyer.

Egentlig handler det bare om at udbygge de tegn, som vi allerede allesammen bruger i hverdagen: Vi nikker for eksempel med hovedet for et ja, vi ryster på hovedet for et nej, vi vinker til farvel, vi trækker på skuldrene, klapper og aer.

Og da babyers behov for at kommunikere langt overstiger deres evne til at gøre det, tager de med kyshånd imod muligheden for at kommunikere med tegn.

De to amerikaneres videnskabelige erfaring gennem 10 år er, at forældre ved at udvide deres babys repertoire af fagter ikke alene forbedrer kommunikationen, men også gør det lettere for børnene at lære at tale. Desuden stimulerer tegnene de smås intellekt, styrker deres selvværd og båndene mellem forældre og babyer.

Færre frustrationer

De fleste kender oplevelsen af at stille endeløse rækker af spørgsmål ud i luften, som ikke får svar:

»Er du sulten?«

»Er du tørstig?«

»Er du træt?«

Det kan være temmelig frustrerende for forældre ikke at kunne gennemskue, hvad deres baby beder om. Ligesom det kan være meget frustrerende for den lille baby ikke at kunne gøre sig forståelig.

Men sådan behøver det heller ikke at være.

»Hvis babyer lærer at bruge babytegn, kan de allerede fra ni–ti måneders-alderen give udtryk for deres behov og tanker med tegn for mad, drikke, mere, kat, sød, bange og så videre,« siger Line Fagerholt.

Hun og hendes mand havde selv meget stor gavn af babytegn.

»Vores datter viste sit første tegn, da hun var 10 måneder. Hun kom op på at bruge omkring 30 tegn for alt fra mad til, at hun gerne ville se Rasmus Klump. Det var en kæmpe oplevelse første gang, hun viste et tegn, og vi havde gavn af tegnene, frem til hun var knap 1½ år. Da hendes talesprog udviklede sig, stoppede hun automatisk med at bruge tegnene, men brugte dem stadig understøttende, når hun blev ivrig,« fortæller Line Fagerholt.

Hun har undervist i babytegn i tre år, og især inden for det seneste halvandet år er det rigtig ved at tage fart. Som regel er det mødregrupper eller veninder, der inviterer hende ud.

Lidt skepsis

Line Fagerholt forklarer de tre mødre, hvorfor babyer kan lære at tale med tegn, længe inden de kan lære at tale med ord. Det skyldes, at tale kræver en fin motorik, mens tegn kun kræver en grov motorik.

»Babytegn er derfor en god mulighed for tidlig kommunikation med små børn,« siger Line Fagerholt.

Ifølge hende er babytegn egentlig bare en udvidelse af de tegn, som vi i forvejen bruger i vores daglige kommunikation. Så der er intet hokus-pokus i det, mener hun.

Alligevel ser Dorthe Frederichsen lidt skeptisk ud. Hun skal tydeligvis lige høre lidt flere argumenter, før hun overgiver sig til den begejstrede stemning.

Ofte gør børn også fagter med hænderne helt af sig selv, og dem kan forældrene aflæse, hvis de er opmærksomme på dem, fortæller Line Fagerholt:

»En mor og en far undrede sig for eksempel over, at deres dreng rystede den ene hånd, hver gang han skulle have mad. Indtil de fandt ud af, at han bare kopierede bevægelsen for sutteflasken, der blev rystet. Men det er ikke altid, at forældre opdager eller gennemskuer, at deres børn faktisk prøver at bruge tegn til at kommunikere,« siger hun.

»Jeg ville i hvert fald ikke lægge mærke til det, hvis jeg ikke havde hørt, at jeg skulle være opmærksom på det,« siger Dorthe Frederichsen.

Hun er lige nu den af mødrene, der har sværest ved at koncentrere sig om foredraget, fordi hendes lille dreng flere gange påkalder sig hendes opmærksomhed på legetæppet. Men hun er på uanset sin lette skepsis.

En kilde til stolthed

Så vågner Lara og Frederik, der har ligget og sovet middagslur. Vel oppe og veludhvilede bliver de små forsynet med nogle æblebåde. Vupti, er de spist.

Så opdager Line Fagerholt, at Birgitte Vester- gaards datter Lara står og laver tegnet for mere . Hun peger med den ene hånds pegefinger ned i den anden hånds flade.

»Vil du have mere æble?« spørger Line Fagerholt, der selv laver tegnet, mens hun spørger.

Børn lærer nemlig bedst babytegn, hvis de voksne bruger og gentager dem så meget som muligt, når de snakker, forklarer hun.

Birgitte Vestergaard ranker ryggen, hendes øjne lyser, og hun smiler. Hun har allerede brugt enkelte tegn sammen med Lara, og det gør hende synligt stolt, at hendes datter tager dem til sig.

Birgitte Vestergaard rækker skålen med æblebåde frem mod Lara, og hun snupper hurtigt en båd mere. Lara ser også svært tilfreds ud.

»Det er da fascinerende,« udbryder Birgitte Vestergaard.

Hørt og forstået

Line Fagerholt viser de tre mødre nogle filmsekvenser på sin bærbare computer. De er med små børn, som er rigtig gode til at bruge babytegn.

»Det er jo fantastisk at kunne få indblik i alt det, som ens børn rent faktisk tænker og ved,« udbryder Helene Fink Tolstrup med øjnene klistret til computerskærmen.

Så vender alles øjne sig pludselig mod Lara og Frederik. De er begyndt at lege med en ske, som de skiftevis putter i munden på hinanden. Der er tæt øjenkontakt imellem de to små. Så aer Lara sig pludselig på armen. Det er tegnet for sød .

»Zakarias er sød,« siger hun. Bare uden ord.

Lara lærer flittigt

To uger senere har Lara taget flere tegn til sig.

»Vi bruger det stadig. Jeg har lært Lara tegnene for mor, far og baby, og hun har også selv fundet på nogle,« siger Birgitte Vestergaard.

Efter at have været til rytmik og leget sanglegen Tommelfinger, tommelfinger, hvor er du , hvor fingre bliver gemt på ryggen, har Lara for eksempel konsekvent gemt hænderne på ryggen. Som et tegn for, at noget er væk.

Birgitte Vestergaard er begejstret.

»Jeg kan mærke, at det mindsker frustrationerne herhjemme. Især i situationer, hvor Lara gerne vil have et eller andet,« siger hun.

»Hun kan lede mig i den rigtige retning ved for eksempel at lave tegnet for at drikke. Så er der kun tilbage at finde ud af, hvad hun gerne vil drikke«.

Corona

Anders And tilbage på job: Disneyland åbnet i USA's epicenter

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Krimi

Familie på fire og solobilist i frontalt sammenstød

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel:

Her må du IKKE 

drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Krimi

57-årig havde bilen fuld af hash - fik straksdom

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud