DF kræver sygdomsramt sædbank lukket
Sundhedsmyndighederne bør dreje nøglen om på Nordisk Cryobank, siger Dansk Folkeparti om donorafsløring.

Luk den øjeblikkeligt.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkeparti til nyheden om, at den danske sædbank Nordisk Cryobank gennem flere måneder har undladt at underrette myndighederne om, at en af deres donorer var bærer af en alvorlig, arvelig sygdom.

- At direktøren nu går ud og melder, at man nu har ændret procedure er ikke godt nok, skriver sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) i en mail til Ritzau.

- Sædbanken må simpelthen lukkes af sundhedsmyndighederne for ikke at følge gældende sikkerhedsprocedurer. Sådan noget må simpelthen ikke ske, tilføjer hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsens oplysninger er der lavet 43 børn på 14 forskellige danske klinikker af donoren, der går under det anonymiserede nummer "7042".

DR's nyhedsmagasin 21 Søndag, som har bragt historien om sædbanken, har kendskab til ni børn af de børn, som har arvet sygdommen NF1.

Symptomerne er meget forskellige fra person til person - typisk viser den sig som pletter på huden eller knuder forskellige steder i kroppen. Den kan også give problemer for knoglerne og øget risiko for ondartede svulster.

Nogle lever fint med sygdommen, for andre er den meget alvorlig.

- Nu går der en masse børn rundt med denne sygdom, som kan gå hen og blive ret alvorlig for dem. Det er bare ikke i orden, lyder det fra Liselott Blixt.

- Man skal som borger føle sig sikre på at alt er i orden når man modtager sæd i Danmark til en fertilitetsbehandling, tilføjer hun.

Hos Sundhedsstyrelsen kalder man situationen for:

- Meget alvorlig. Jeg tror, vi har ikke haft fantasi til at forestille os, at det kunne forholde sig på den måde, siger kontorchef Anne Marie Vangsted.

Sædbanken får den første advarsel i juni 2009, hvor en fertilitetsklinik kontakter dem og oplyser, at et af donorens barn er født med sygdommen NF1.

Der går imidlertid et halvt år, inden Nordisk Cryobank reagerer. I den periode bliver mindst to kvinder insemineret - en af dem har i dag et sygt barn.

/ritzau/