Det slås Rumæniens ledere om
Kampen mellem Rumæniens præsident og premierminister er led i et grundlæggende opgør om Rumæniens demokrati.

Rumæniens premierminister, Victor Ponta, har siden valget af hans centrum-venstrekoalition i maj i år ligget i åben krig med præsident Traian Basescu, der har regeret siden 2004.

Ponta har blandt andet beskyldt Basescu for magtmisbrug i forbindelse med en to år gammel spareplan.

Opgøret har tråde tilbage til Pontas politiske mentor, tidligere premierminister Adrian Nastase, der i marts i år blev idømt to års fængsel for korruption.

* 20. juni: Rumæniens højesteret stadfæster dommen over Nastase. Få timer senere bliver Nastase bragt på hospitalet med skudsår i halsen i hvad der først beskrives som et selvmordsforsøg begået, da politiet mødte op for at bringe ham til fængslet. Siden har der været spekulationer om, at betjentene gav Nastase overfladiske skudsår for at hjælpe ham med at slippe for fængslet.

* 27. juni: Forfatningsdomstolen afgør, at det er præsident Basescu, der skal repræsentere Rumænien ved ugens EU-topmøde i Bruxelles.

* 28. juni: Premierminister Ponta dukker op til topmødet i Bruxelles. Præsidenten vælger derpå at blive hjemme for ikke at bringe de øvrige EU-ledere i forlegenhed over det hjemlige opgør.

* 3. juli: Et flertal i parlamentet fyrer formændene for begge parlamentets kamre og udskifter ombudsmanden.

* 4. juli: Regeringen fratager pr. dekret Forfatningsdomstolen retten til at efterprøve parlamentets beslutninger. Dommerne bliver samtidig truet med fyring.

* 5. juli: Regeringen udsteder et dekret, der ændrer valgloven, så præsidenten kan stilles for en rigsret alene baseret på et flertal af de afgivne stemmer ved en folkeafstemning. Hidtil har det været et krav, at der var opbakning fra et flertal af alle registrerede vælgere.

* 6. juli: Forfatningsdomstolen siger, at præsident Basescu ikke har forbrudt sig mod forfatningen. Parlamentet suspenderer præsident Basescu for 30 dage og varsler en folkeafstemning

* 29. juli om hans fremtid og en eventuel rigsretssag. Crin Antonescu indsættes som fungerende præsident.

* 12. juli: Premierminister Ponta får ved et besøg i Bruxelles en liste med 11 punkter, der bekymrer kommissionsformand José Manuel Barroso.

* 17. juli: Regeringen annullerer den nylige ændring af valgloven. EU-Kommissionen siger, at Rumæniens regering har lovet at besvare alle 11 punkter og også omstøde de nylige beslutninger, der har begrænset domstolenes uafhængighed.

/ritzau/