Det kæmper al-Khawaja for i Bahrain
Abdulhadi al-Khawaja har været fængslet siden sidste år i Bahrain. Men hvem er han, og hvad kæmper han for?

* Dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja er shiamuslim.

* Selv om flertallet af bahrainerne er shiamuslimer, ledes Bahrain af et sunnimuslimsk styre med Kong Hamad ibn Isa al-Khalifa i spidsen.

* Kongen udpeger premierministeren og medlemmer af overhuset og har blandt andet forbudt politiske partier.

* Kongedømmets shiamuslimer har boykottet parlamentet og har siden februar ført an i protesterne med krav om omfattende reformer.

* 31. maj 2011 idømte en militærdomstol i Bahrain 21 oppositionsfolk fængsel for at opildne til og arrangere protester. Otte af dem fik livstid. Heriblandt Abdulhadi al-Khawaja.

* Al-Khawaja er mangeårig demokratiforkæmper og har tidligere været beskyttelseskoordinator for organisationen Front Line Defenders og er tidligere formand for Bahrain Centre for Human Rights.

* al-Khawaja har dansk statsborgerskab, da han har opholdt sig 12 år i Danmark som flygtning.

* 8. februar 2012 indledte al-Khawaja en sultestrejke i protest mod sin straf. Styret har erkendt, at han har været udsat for tortur under fængslingen. Han stoppede sultestrejken efter 110 dage.

* 30. april 2012 besluttede en appeldomstol, at en civil domstol skulle se på hans sag igen.

* 4. september 2012 stadfæstede den civile domstol hans livstidsdom.

* Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere anmodet myndighederne i Bahrain om at udlevere al-Khawaja til Danmark.

* Det bahrainske udenrigsministerium har slået fast, at alle personer i Bahrain skal overholde landets love, og at intet andet land kan kræve en person udleveret - også selv om vedkommende ikke er bahrainsk statsborger.

/ritzau/