God kaffe er som god rødvin – fyldt med smagsnuancer, men vi snyder os selv for en unik oplevelse, når vi tynder op med mælk eller vand. Sådan lyder dommen fra Phil Thomson, der er Senior Engineer for gigantvirksomheden Mondelez International, der bl.a. står bag kaffebrands som Tassimo, Gevalia og Carte Noir.
Phil Thomson arbejder i kaffeudviklingsafdelingen i Mondelez International, og når han skal vurdere smagen i en kop kaffe, gør han det altid ud fra en espresso. Der får man nemlig den reneste og mest intense kaffesmag. Når vi herhjemme drikker mest filterkaffe eller espresso med mælk, så mener han til dels, at det er kulturelt betinget.
Så godt er kaffe for dig: Læs de fem sunde facts om drikken på Femina.dk
- Udgangspunktet for en kop kaffe er nydelse. Jeg tror, at det for danskerne til dels handler om, at de føler, at en espresso bliver drukket for hurtigt. Drikken skal strækkes og nydes sammen med familie eller venner, og derfor er det ideelt med kop filterkaffe eller fx en café latte, siger Phil Thomson til Femina.dk og forklarer, at når kaffebrandet Carte Noir i denne måned lancerer kapsler til brug i Nespressomaskiner, så er der netop taget udgangspunkt i, at vi danskere hælder mælk i espressoen. Derfor er det de stærke varianter, de sender på vores marked.
Mælken tager det bitre
Ud over at forlænge kaffenydelsen, så kan mælk og vand også maskere noget af den bitterhed, der er i den rene kop kaffe. Og hvis du ikke har lært at smage de forskellige nuancer, vil bitterheden sandsynligvis være det, du først smager, og det der dominerer din kaffeoplevelse.
- Der er et ret stort spring fra en kop ’fortyndet’ kaffe til en espresso. Mælken fjerner noget af det bitre, som godt kan virke for overvældende, indtil du lærer at drikke kaffen uden, siger han.
Få opskriften på de lækreste, søde mocca-eclairs på Femina.dk: Perfekte til din kop espresso
Sådan får du den perfekte, sorte kaffenydelse
Hvis du først lærer at drikke din kaffe uden mælk eller ekstra vand, så vil du også kunne smage meget mere i kaffen end blot det bitre. Phil Thomson nævner smagsnuancer som frugt, bær, korn, krydderier, røg, tobak og chokolade, som er med til at give dig yderligere nydelse. Præcis ligesom med rødvin.
Hans guide til at lære at drikke en sort espresso er, at du langsomt, for hver kop du drikker, putter mindre og mindre mælk i. I første omgang kan du erstatte noget af mælken med vand, da det vil gøre overgangen mere blid uden at maskere smagen så meget som mælken. Til sidst – lige før espressoen - vil du ende med det, der kaldes en ’americano’, som er en espresso med ekstra vand, og herfra er det blot at skrue ned for vandmængden fra gang til gang, indtil du slutter af med den lækreste, lille kop espresso, der giver dig den fuldendte kaffesmag.
Derfor gør kaffe os til mere positive mennesker: Se mere på Søndag.dk