Peer Kaae: DERFOR blev Tom Hagen anholdt

Debat
(Foto: Scanpix)

Tom Hagen faldt i alle fælderne, og derfor sidder han nu varetægtsfængslet i fire uger - sigtet for drab/medvirken til drab på sin kone. Avisen.dk's true-crime-ekspert giver sit bud på politiets bevæggrunde.

Jeg har undret mig over, at flere journalister og politikommentatorer udtaler sig med overraskelse over den sensationelle udvikling i sagen om den 69-årige forsvundne Anne-Elisabeth Hagen. For i min optik var det et naturligt og ventet træk, da politiet forleden slog til og pågreb den norske milliardær Tom Hagen, der nu er mistænkt for drab eller medvirkende dertil på hustruen.

Som jeg ser sagens timeline, pegede pilene allerede kraftigt i retning af Tom Hagen, den 31/10 2018, da han kom hjem til huset og fandt ud af, at konen var forsvundet. På en stol i entreen lå et flere siders langt brev, hvor kidnapperne på dårligt norsk forlangte en løsesum 9 millioner euro udbetalt i kryptovalutaen Monero – hvis rigmanden ikke opfyldte deres krav, truede de med at slå konen ihjel og lægge drabsvideoen op på nettet.

Det dårlige norsk, er det første forsøg på ”staging” – iscenesættelse – der peger så langt væk fra ham selv som overhovedet muligt – nemlig til udlandet/udlændinge.

Det første jeg gør, når jeg analyserer en kriminalsag er at lægge en timeline.

På selve gerningsdagen forlader Tom Hagen sin kone og kører i bil til sit job, der ligger få minutters kørsel væk, og her er han fremme klokken 9.08. Kun seks minutter senere ringer Anne-Elisabeth Hagen til et familiemedlem - og det er hendes sidste livstegn. 34 minutter senere, 9.48, ringer en elektriker, der skal sætte lamper op, men han får intet svar. I løbet af formiddagen forsøger flere personer at få fat i Anne-Elisabeth Hagen, men uden held.

Hvis Tom Hagen står bag kidnapningsplanen kunne han ikke vide, at hun kort efter, han var ude af døren, ringede til familiemedlemmet.

Perfekt alibi

Men nu kommer det første røde flag, som jeg allerede noterede mig, da politiet offentliggjorde sagen for offentligheden:

De påståede kidnappere slår altså til, præcis da Tom Hagen har et perfekt og vandtæt alibi omgivet af medarbejdere på sit job.

Og det var her, jeg først fattede mistanke, det ville have være langt bedre, hvis han ikke havde haft et alibi. For i sager, hvor ægtemænd hyrer lejemordere, sørger de altid for at have et perfekt alibi – gerne omgivet af flere personer på gerningstidspunktet.

Det gør Tom Hagen.

Han var omgivet af medarbejdere, før han den dag kørte tidligere hjem fra arbejde. Vi ved ikke hvorfor, men som tv's elskede detektiv Columbo altid sagde: - Læg mærke til, hvem der gør noget anderledes, end de plejer på gerningsdagen.

Det gør Tom Hagen.

Hvis Tom Hagen er gerningsmanden, skal vi se efter det, der hedder pre-behavior. Hvis han står bag, så vil han have en konflikt med sin kone, der ligger længere tilbage i tiden, og han vil så op til kidnapningen give udtryk for udadtil, at alt er lykke og idyl for at eliminere mistanken.

I juli er ægteparret til et familietræf hos Tom Hagens søster. Anne-Elisabeth Hagen ser frisk og lykkelig ud. Det er kun uger før, at norsk presse afslører, at Tom Hagen har et overskud i firmaet på 174 millioner kroner.

Otte dage før kidnapningen skriver Anne-Elisabeth Hagen til sin bedste veninde, at hun glæder sig til en hyttetur med familien. Hun afslører også en detalje, som er mistænkelig, nemlig at hun er begyndt at arbejde i sin mands firma.

Altså måske et forsøg på at vise, at hun var involveret i alt i firmaet, og at der også her er harmoni mellem parterne.

Seks dage før kidnapningen har ægteparret Hagen, der har kendt hinanden siden de begge var 19 år, 49-års bryllupsdag. De fejrer dagen med familien, og Tom Hagen giver udtryk for at de allerede planlægger guldbrylluppet det kommende år.

To dage før kidnapningen/drabet kommer en ven og forretningsforbindelse på besøg hos ægteparret. Anne-Elisabeth Hagen serverer te og snitter for de to herrer. Vennen lægger ikke mærke til noget usædvanligt.

Alt er perfekt.

Aftenen før kidnapningen er ægteparret med et vennepar i Oslo og se satire-musicallen ”The Book Of Mormon”, der den aften først slutter klokken 22.37, så ægteparret kommer sent hjem i seng til det, der foreløbig er deres sidste nat sammen.

Så alt, hvad vi ved, er lutter og idyl mellem Anne-Elisabeth og Tom Hagen op til kidnapningen.

En hyggelig tur i teatret med et vennepar udelukker jo, at der var stridigheder på hjemmefronten i døgnet op til, vidner ser dem hygge sig sammen, og at de eventuelt skulle have ægteskabelige problemer elimineres.

Mystisk træk

Så indtil nu har Tom Hagens pre-behavior vist præcis de røde flag, som vil vække politiets mistanke.

Alt er lutter idyl mellem parret.

Da Tom Hagen træder ind ad døren klokken ca. 13.30 den 31/10 finder han en strips på gulvet.

Det kan være et eksempel ”staging”, iscenesættelse, for hvis Tom Hagen er manden bag planen, skal han have et teknisk bevis ved siden af brevet, der underbygger kidnapningsteorien.

Kun 37 minutter senere, ringer Tom Hagen til politiet.

Først 9. januar 2019 efter måneders hemmelig efterforskning går politiet ud og fortæller offentligheden om den mystiske kidnapningssag.

Nu kommer et meget mystisk træk fra Tom Hagen, han siger aldrig et ord til pressen, men gemmer sig bag familiens advokat.

Ville en sørgende ægtemand ikke tale direkte til kidnapperne og tigge og bede om et livstegn fra sin kone?

Tom Hagen forholder sig tavs.

Flere gange forlyder det, at der er kontakt til kidnapperne, men hver gang kommer det ikke til noget konkret.

Politiets plan

Den 26. juni kommer et dramatisk vendepunkt, som jeg vil mene er her, at politiet lægger den fælde for Tom Hagen, som han kan i et anfald af stress være styret ind i, og som sætter efterforskningen i retning af ham som mistænkt.

Politiet kalder Tom Hagen og hans tre børn til møde hos politiet, før de dagen efter på et pressemøde afslører, at hovedteorien nu er, at Anne-Elisabeth Hagen er dræbt.

Politiet spiller altså imod Tom Hagens plan, så hvis han står bag drabet, er han presset til at holde liv i sin dækhistorie om, at hans kone stadig lever.

De tvinger ham til at handle.

Allerede 8. juli tikker en krypteret e-mail ind i Tom Hagens advokats indboks fra det mørke net, som ikke kan spores. Mailen er skrevet af den samme person, som står bag trusselsbrevet, for han har en viden, som gør, at det kun kan være gerningsmanden. I mailen lyder det, at Tom Hagen skal betale 1,3 millioner euro, og så vil han få et livstegn fra konen.

Tom Hagen betaler, men får ikke noget livstegn.

Forsøger Tom Hagen her, at ”købe” sin plan tilbage på sporet?

Politiet offentliggør kort efter, at de har tre konkrete tekniske spor. Et aftryk af en såkaldt Sprox-sko i huset, papiret løsesumsbrevet var skrevet på og den strips, som lå på gulvet.

Stripsen er produceret i Kina – solgt i butikken Biltema.

Brev og konvolut fra kæden Clas Ohlson.

Sprox-skoene er fra Sparkøb.

Alle tre har filialer byen Romerike, der ligger tæt på gerningsstedet.

Intet peger mod udlandet, som Tom Hagen selv har hævdet i afhøringerne, og som brev og mail indikerer.

Penge er altid et godt motiv

Meget tyder på, at politiet har rumaflyttet villaen, uden Tom Hagens vidende, og han har været massivt overvåget, før de slog til forleden og anholdt ham på vej til arbejde. De gjorde det, mens han sad i bilen, førte ham ud, før de fragtede bilen væk på et fejeblad til undersøgelse, så måske gemmer den bil på et eller andet, der gjorde, at politiet blev nødt til at slå til netop på det det tidspunkt.

Hvis Tom Hagen står bag drabet på sin kone på den ene eller anden måde, kunne motivet være en ægtepagt fra 1987, der gjorde at Anne-Elisabeth Hagen ikke ville få en krone af formuen efter 49-års ægteskab, men kun et symbolsk beløb på 200.000 kroner og en gammel Citroen BX14 årgang 1987.

Ægtepagten er så skæv, at den norske advokat Randi Birgitte Gull, udtaler, at hun aldrig har set en lignende ægtepagt.

Man kan så stille spørgsmålet, hvorfor Tom Hagen, hvis han er gerningsmanden ville slå sin kone ihjel? Men her hævder advokaten, at ægtepagten er så skæv, at ved en evt. skilsmisse vil der efter norsk ægteskabslovgivning være en mulighed for at ophæve den, og så skulle Tom Hagen dele hele formuen.

Og penge er et forbandet godt motiv – selv for en milliardær…

Tom Hagen er foreløbig varetægtsfængslet i fire uger, og der er endnu ikke sluppet noget ud fra det lukkede Grundlovsforhør. Tom Hagen har anket fængslingen.

Peer Kaae er journalist, true-crime ekspert og har udgivet flere bøger bl.a. "Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej", "Maries morder", "Basse" og senest den aktuelle "Den dømte mand" om Danmarks største drabssag. Foto: Privat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Nyheder

Præsident negligerede

corona - nu er han

selv smittet

Nyheder

Dømt for vanrøgt:

Svineavler må ikke

arbejde  med svin 

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Corona

Så få er nu

indlagt med corona

Sex og samliv

Vi bor alene

som aldrig før

Krimi

Dreng frifundet for

voldtægter af

12-årig pige

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Sundhed

Ny forskning

E-cigaretter øger

riskio for paradontose

Film og TV

Halle Berry i shitstorm

Udtalte sig om

transkønnet

Dyreliv

Choktal:

Over 2.000 katte

bliver kørt over om året

Nyheder

B&O styrtbløder

Krimi

Lindholm brænder

Corona

USA runder

130.000 dødsfald

Kendte

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl

til at gå af

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur