Der bliver aldrig mere Utøya-lejr 22. juli
Der bliver tidligst AUF-lejr på Utøya i 2014, mener unge, der fredag fremlagde planer om genrejsning af øen.

Den første sommerlejr på norske Utøya efter Anders Behring Breiviks terrorangreb sidste år vil kunne holdes allerede i 2014. Men der vil aldrig mere blive holdt lejr på øen den 22. juli.

De norske socialdemokraters ungdomsorganisation, Arbejderpartiets Ungdomsfylking (AUF), præsenterede fredag planerne for en genrejsning af Utøya. En genrejsning, der vil koste 60 millioner kroner.

- Hvis tingene sker hurtigt, er der en teoretisk mulighed for, at første lejr kan arrangeres i løbet af sommeren 2014, men jeg tror ikke, det er realistisk. Det er ikke det vigtigste, at det sker hurtigt, men at det sker rigtigt, gentager AUF-leder Eskil Pedersen.

Utøya-fonden har fået gaver på i alt 40 millioner kroner, men AUF regner med at skulle bruge 60 millioner kroner på at kunne give øen en ny profil. I sommer har det været diskuteret, om det er rigtigt af AUF at tage øen i brug igen.

Flere efterladte har oplevet det som sårende. De ønsker, at øen skal være et mindested.

Eskil Pedersen siger, at AUF allerede dagen efter terrorangrebet, der kostede 69 mennesker livet, formulerede en ambition om at ville tage Utøya tilbage.

- Jeg vil understrege, at den målsætning ikke altid har været let, og vi ved, at meningerne er delte, siger Pedersen og tilføjer, at den bedste måde at mindes ofrene på er ved at bruge øen frem for at lade den gro til.

Planerne går på at give øen en helt ny profil, hvor gamle bygninger bliver revet ned og nye opført. Endvidere er det bestemt, at AUF's lejre vil blive arrangeret på andre tidspunkter end 22. juli.

- Vi vil have en tæt dialog med de efterladte om at arrangere gode og værdige markeringer på årsdagen for 22. juli i de kommende år, siger Pedersen, der understreger vigtigheden af at tage øen tilbage.

- Utøya er hjertet i arbejderbevægelsen, og vi ønsker, at fremtidige generationer også skal kunne opleve at være der. Vi er overbevist om, at vi står stærkere, fordi vi har Utøya, siger han.

/ritzau/NTB