Debattør angriber kongehuset: Der findes ikke noget mindre dansk
"Hvis det ikke kun var prins Henrik, men hele kongehuset, der pensionerede sig selv, ville jeg have bifaldet det," lyder det fra bloggeren Anne Sophia Hermansen. Foto: Morten Stricker/Scanpix
Debattør og blogger Anne Sophia Hermansen forstår ikke det danske monarki.

Der findes ikke noget mindre dansk end kongehuset, hvis man spørger debattør og blogger Anne Sophia Hermansen. Det giver hun udtryk for i et indlæg på b.dk.

Her reflekterer hun ovenpå prins Henriks pension på kongehusets rolle i samfundet.

Hvis det ikke kun var prins Henrik, men hele kongehuset, der pensionerede sig selv, ville jeg have bifaldet det. Også at de hver især beholdt deres nuværende apanage, skriver hun blandt andet.

- I virkeligheden findes der ikke noget mindre dansk end de værdier, som prins Henrik og resten af kongehuset står for. For hør engang. Alle de ting, vi plejer at være stolte af som danskere, står i stejl opposition til monarkiet. Vi tror på lighed og demokrati. Vi værdsætter flid og ansvarlighed, lyder det.

Anne Sophia Hermansen undrer sig også over, at de selvsamme politikere, der argumenterer for, at danskerne skal arbejde mere og længere for at bidrage til velfærdssamfundet, bifalder prinsens pension med en stor millionapanage.

Vi plejer også at tænke på det som dansk, at vi ikke spilder penge på ting til ingen verdens nytte. Vi bliver sure, når Københavns Kommune øder millioner af kroner væk på lysende bænke, morgenbrød til cyklister eller åndede »Har du talt dine æg?«-kampagner. En statsminister skal kunne finde ud af at købe sine øl og underbukser selv, og nytiltrådte ministre skal trække i arbejdstøjet fremfor i hawaiiskjorten. I Danmark finder vi os ikke i, at nogen har en magt, de ikke fortjener – eller sløser med, skriver Anne Sophia Hermansen.

Hun giver heller ikke meget for, at kongehuset repræsenterer Danmark ude i verden.

- Hele ideen om, at vi skulle være mere verdenskendt for et mere eller mindre dueligt stykke aristokrati burde byde os meget mere trods. For det er ikke dem, vi er. Vi er ikke den ødsle Margrethe, vi er ikke Joachim, som intet bestiller, eller Frederik, hvis få pligter tjener som adspredelse for de mange fridage, lyder det i blogindlægget.