Danskerne vil i teater
Teater ? Mange års nedtur i publikumstallet på de danske teatre er tilsyneladende vendt. Det er blandt andet det nye operahus, der sælger billetter

Plyssæderne i de statsstøttede teatre bliver lige for tiden slidt lidt mere end vanligt. Nye tal fra Danmarks Statistik (DST) viser, at den nedadgående publikums-kurve for første gang i en årrække er knækket. I sæsonen 2005/2006 bevægede over 150,000 flere danskere sig gennem teaterdørene end i forrige sæson, og det er en stigning på syv procent.
Men selv om nyheden om det stigende tilskuertal falder som en dråbe vand på en tom, afsvedet teatersal, har professor i dramaturgi Jørn Langsted ikke armene oppe over hovedet. Han har tidligere været fortaler for, at nogle af de statsstøttede teatre i København skulle overveje at lukke biksen på grund af lave belægningsprocenter, og det laver de positive tal ikke om på.
»Det er alt for tidligt at sige noget som helst på baggrund af de her tal. Til næste år åbner Det Kongelige Teater sit nye skuespilhus, og ingen ved om det vil stjæle publikum fra de øvrige københavnske teatre,« siger Jørn Langsted.

Operaeffekten

Tallene fra DST dækker ifølge Langsted over, at det især er Det Kongelige Teaters store friluftsforestilling og det nybyggede operahus på Holmen i København, som har hævet det samlede tilskuertal ganske betragteligt.
»Selv om det er Det Kongelige Teater, som hovedsageligt tegner sig for fremgangen, så kan man da i hvert fald sige, at de øvrige statsstøttede teatre ikke trækker ned i publikumsstatistikken. Nedgangen i tilskuertallet er åbenbart stoppet, men helt præcis hvad det skyldes, ved jeg ikke,« siger Jørn Langsted.
Han afviser, at det er nogle af de utallige rabatordninger, der nu har en effekt.
»Rabatordningerne har jo altid eksisteret, så det har ingen effekt, og jeg ved ikke om teatrene har fået et bredere og mere populistisk repertoire. Jeg kan kun konstatere, at der har været nogle forestillinger, som åbenbart har fået mange danskere i teatrene.«