Administration 

Danske terrorplanlæggere for retten i dag

Baggrund: Det er næsten uvirkeligt, at en retssag om planlægning af et terrorangreb i dag begynder i Østre Landsret. Den såkaldte Glostrupsag har forbindelse til Bosnien og involverer en række unge, danske mænd. Avisen.dk følger sagen i dag. Her kan du læse baggrunden.

Det eneste, der bevæger sig i Kisumparken i Brøndby, er en skærende kold vind. Og så et enkelt menneske eller to, der med halstørklædet bundet stramt om halsen skynder sig fra deres varme biler og ind i de lune stuer. Det er svært at forestille sig, at en af danmarkshistoriens mest opsigtsvækkende anholdelser fandt sted her for 14 måneder siden.
Men fra i dag og de næste måneder frem vil beboerne i Kisumparken sammen med resten af landet blive mindet om, hvad der skete den kolde efterårsdag for et år, en måned og ni dage siden. Den dag blev fire unge mænd anholdt, mistænkt for at være med til at planlægge et terrorangreb et sted i Europa. I dag begynder retssagen mod dem i Østre Landsret.

Sad på bomben

Egentlig begynder historien allerede onsdag den 19. oktober 2005 i Bosnien. Dansktyrkeren E bliver anholdt sammen med en svensker, der bliver kaldt Maximus. E sidder i bogstaveligste forstand oven på 19,8 kilo sprængstof, da bosnisk politi stormer den lejlighed, drengene har lejet.

Foruden sprængstoffet har parret skaffet et selvmordsbælte, en detonator, en lyddæmpende pistol samt ammunition til denne.
Bosnisk politi kontakter Politiets Efterretningstjeneste (PET), som hurtigt gør Glostrup Politi opmærksom på de fire, der alle befinder sig i Danmark. På forhånd har mindst en af de fire haft et forebyggende besøg af PET.

En uge senere indleder politiet en storstilet aktion. Målet er at anholde fire unge mænd, som mistænkes for at være i ledtog med E og Maximus. Og politiet skal vidt omkring. A bliver hevet ud af undervisningen på Københavns Tekniske Skole, hvor han læser til industritekniker. Han har tilbragt natten i en moské i København, men her gik politiet forgæves efter ham,

De andre befinder sig i deres hjem i henholdsvis Brøndby, i Københavns nordvestkvarter og på Frederiksberg.
Alle steder har politiet efterladt tydelige visitkort, lige fra ødelagte låse til døre, der er fuldstændig smadrede. Indenfor er hver en centimeter blevet gennemgået med den yderste møjsomlighed. Reolerne er ryddet, telefonen revet ud af stikket. Ifølge B.T. er selv et badekar hevet ud af sin faste plads. Intet må overses.

Alle fire bliver varetægtsfængslet i isolation. De bliver sigtet efter straffelovens paragraf 114 om medvirken til terrorvirksomhed. Dømmes de skyldige, risikerer de fængsel for livstid.

Meget tilfælles

I mellemtiden har medierne travlt med at finde ud af, hvem de fire er. Og fra alle sider tegner der sig et ens billede. Der er tale om nogle stille og intelligente unge mænd. De klarer sig godt i skolen. Der har aldrig været ballade med dem, selvom de er opvokset i kvarterer, der dagligt kæmper med at få utilpassede unge til at opføre sig ordentligt. Hverken lærere, tidligere klassekammerater, venner eller naboer har fantasi til at forestille sig, at de fire kan være involveret i terror.

Men noget tyder på, at de ikke var helt så renskurede, som mange går og tror. I hvert fald fremgår det af statsadvokatens anklageskrift, at A, B og D alle er tiltalt for forskellige former for tyveri. I D s tilfælde er der tale om 100.000 kroner i kontanter, der lå i en kuvert, som han fik fat i gennem et åbent vindue. Derudover er A tiltalt for vold efter at have slået en mand med en plastikflaske, med knytnæve samt med flad hånd, hvorefter han sammen med B stjal mandens pung.

Det eneste, de synes at have tilfælles, er en stigende interesse for religion. Flere omkring dem har lagt mærke til små tegn på forandring. I nogle tilfælde har det været et skæg, der pludselig har fået lov at vokse. Andre har skiftet tøjstil og nogle er ligefrem begyndt at tale højlydt om deres foragt for USA og støtte til flyangrebene mod World Trade Center.

Ægteparret

Blot tre dage efter, at de fire bliver anholdt, sker der noget nyt i sagen. Endnu to personer bliver varetægtsfængslet. Denne gang er der tale om et ægtepar, der lejer en lejlighed af en af de sigtedes søstre. De møder selv op hos politiet efter at have hørt, at ordensmagten gerne vil tale med dem. Begge bliver sigtet for medvirken/bistand til terrorvirksomhed og isolationsfængsles. 1. november får de følgeskab af kvindens bror.

Ægteparret sidder varetægtsfængslet i knap en måned, inden de løslades. Den 17. august i år vælger statsadvokaten imidlertid at droppe alle sigtelser mod parret. Kvindens bror, der er psykisk syg, har i mellemtiden været indlagt på en lukket institution. Det viser sig, at han har sendt en trusselsmail til partiet Venstre.

Det var blandt andet denne e-mail, der fik politiet til at kæde ægteparret og broderen sammen med de fire unge mænd. I dag er ægteparret renset for al mistanke, og manden har fremsat et erstatningskrav på 62.000 kroner for uberettiget fængsling. Broderen blev derimod i august dømt til behandling på ubestemt tid. Hvis han nogensinde bliver rask, skal han sendes tilbage til Rusland, hvor han boede, indtil han var ni år.

Mansourforbindelsen

Den ene måned tager den anden. Da B og C er mindreårige, bliver de flyttet til en lukket ungdomsinstitution, mens A og D ikke længere skal sidde i isolation. Som tiden går, får offentligheden en smule mere indsigt i sagen. Det viser sig blandt andet, at de fire unge har hjulpet E og Maximus med at planlægge turen til Bosnien.

7. november indleder Københavns Byret den første sag i Danmark efter terrorparagraffen. Det er en helt anden sag, og det er Said Mansour, der sidder på anklagebænken. Medierne giver ham tilnavnet Boghandleren fra Brønshøj , fordi han fra sit forlag, Al Nur Islamic Information, har udsendt bøger, cd er og videoer, som anklagemyndigheden mener opfordrer til terror.

Det viser sig, at de fire ikke blot lå inde med materiale fra forlaget. De er også gode bekendte af Said Mansour. Ved et møde i byretten siger Said Mansour om C, at han har kendt ham, fra han var helt lille, og at C er som en søn for ham. Mens han sidder fængslet, sender Said Mansour et brev til C, hvor han blandt andet skriver »Forbered dig på at blive en af Allahs soldater« og »Arbejd for livet efter dette«. Samtidig er der en hilsen til E, der stadig sidder fængslet i Bosnien.

I slutningen af oktober bliver endnu et link føjet til kæden. En 23-årig dansk mand, der er konverteret til islam, bliver anholdt i Yemen og sigtet for at smugle våben ind i Somalia for at skaffe penge til terror. Manden kender ikke kun Said Mansour og de fire unge. Han er flere gange dukket op ved retten i Brøndbyerne, når de tiltalte fik forlænget deres varetægtsfængsling. Her gjorde han højlydt opmærksom på sig selv. Men sagen mod ham virker pludseligt ikke så stærk, og den 4. december oplyser hans danske forsvarsadvokat, at sagen mod ham i Yemen er droppet.

Afgørende betydning

I dag begynder så retssagen mod de fire, der for første gang gav danskerne en følelse af, at terroren rent faktisk kan ramme Danmark. Bliver de dømt skyldige, står de til fængsel for livstid. Statsadvokaten går desuden efter at udvise A, der ikke er dansk statsborger, samt at fjerne det danske pas fra de tre andre og så smide dem ud.

I mellemtiden sidder E i Bosnien og venter på, at der skal falde dom i hans sag. Det forventes at ske i slutningen af december. Udfaldet af den retssag kan have afgørende betydning for Glostrupsagen.
Hvis retten i Bosnien finder, at han ikke har været med til at planlægge et terrorangreb med den hensigt at udføre det, står sagen mod de fire unge i Danmark meget svagt. Bliver han dømt skyldig, ser billedet derimod helt anderledes ud.

Dommen mod de fire i Glostrupsagen ventes at falde den 16. februar næste år.

biluheld med flere biler involveret
Kendte

Arnold Schwarzenegger

i voldsom trafikulykke 

politiker interviewes
Nyheder

Thulsen Dahl:

DF's nekrolog bliver

gjort til skamme

badmintonspillere sidder på podie med trofæ
Sport

Sport 2021:

Viktor løb med det hele

billede af gade
Krimi

Kvinde faldt fra 1. sal

- samlever anholdt

to tennisspillere hilser på hinanden
Sport

Efter stort drama:

Tauson ude af

Australian Open

Iñaki Urdangarín ses her med sin kone, Cristina, bag det spanske kongepar, Felipe og Letitzia.
Kongelige

Sexskandale i Spanien:

Kongens svoger

erkender affære

gammelt fyrskib
Nyheder

110 år gammelt fyrskib til salg - for én krone

Mødre venter i 2019 i ængstelse, om der er nyt om deres bortførte børn fra en skole i Chibok
Nyheder

20 børn bortført

Kræftafdeling på hospital
Nyheder

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Louie Anderson
Underholdning

Komikeren Louie Anderson er død

Henrik Qvortrup og Nanna Thoustrup
Kendte

Qvortrup skal giftes

Svar på test
Corona

Smittetal sætter rekord - igen

Lise Rønne vært tv2
Film og TV

Lise Rønne:

Scorer royalt værtsjob 

til salg en tankstation
Nyheder

Vil du prøve noget nyt:

Få din egen tankstation

brand nykøbing mors
Nyheder

Beboer i chok:

Hus totalt nedbrændt

Pia Kjærsgaard: Dropper plads i ledelse
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Dropper plads i ledelse

Meat Loaf død 74 år
Kendte

Rocklegenden er død

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen
Kendte

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen

Efter solen: Grå weekend vejrudsigt
Nyheder

Efter lidt sol:

Grå weekend

Krimi

Drama: Norsk skib sunket ud for Gilleleje i nat 

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF
Nyheder

Thulesen Dahl: Pia skal ikke ind i ledelsen

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb
Nyheder

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb

billede af politibil
Krimi

Håndværkere fik stjålet bilen: Men så tog de sagen i egen hånd

Sport

Danmark nedlægger coronaramte Island

Pia Kjærsgaard og Bent Bøgsted snakker sammen i folketingssalen
Nyheder

Langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Mascha Vang og Thomas Evers Poulsen poserer for fotografen
Kendte

Kendisser afslører børneplaner

politiets stopskilt
Krimi

Kørte 111 km/t
- søsters bil beslaglagt

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

Opsat billede af de fem "løver" fra "Løvens Hule".
Film og TV

Afsløring: Deltagere

bliver bedt om at melde sig

En mand råber ind i et telefonrør
Nyheder

Kedsomhed gør

folk til sadister

Nærbillede af Karina Lorentzen
Nyheder

Malte blev udsat for

identitetstyveri - nu

kommer lovændring

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien.
Helt vildt

Mand overlever

27 timer i havet 

Portræt af Janni Ree
Helt vildt

Janni Ree: Skal

have mindre bryster

Nærbillede af Pilou Asbæk
Underholdning

Pilou Asbæk melder sig

ind i Socialdemokratiet

En tømmer skærer et bræt med en rundsav
Nyheder

Byggebranchen frygter 

overophedning

Peter Ingemann på den røde løber iført tyroler-tøj
Kendte

TV-vært nedlagt af corona:

Det er en slem omgang

person skruer på termostat
Nyheder

Sådan kan du optimere

varmen i hjemmet

To sæt fødder viklet ind i hinanden stikker ud under en dyne
Sex og samliv

Trods corona: Denne

kønssygdom slår rekord

Morten Messerschmidt og Inger Støjberg taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Støjberg: Derfor vil jeg

ikke være formand for DF

hus under nedrivning
Nyheder

Rekord: Her rammes hver fjerde af konkurs

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje

En kæmpe kat og en mørkhåret dame
Dyreliv

Her er verdens største killing

biler lades op
Biler

2030-mål: Antallet af pluginhybridbiler er nået

Et stadion med lys
Sport

AGF vil investere 100 millioner kroner i nyt stadion

To børn krammer hinanden
Nyheder

Mest populære børnenavne

En kvinde på toppen af en bygning med et fly bagved
Helt vildt

Vildeste video

En masse huse set oppe fra luften
Nyheder

Danskerne låner igen mere uden afdrag

en butik i Hongkong
Corona

Kræver alle hamstere aflivet efter smitte 

en rødhåret dame
Nyheder

USA advarer om russisk angreb når som helst

En grå Tesla
Krimi

Tesla beslaglagt på trods af manglende fartmåling

En selfie af et midaldrende par
Helt vildt

Konen talte i søvne om tyveri – manden anmeldte hende

en mand synger
Kendte

Dario har fået kræft

Politigården i København
Krimi

Politichef i faktura-rod for 800.000 kr.

Et tog ved en ubevogtet overskæring
Krimi

Togulykke:

Bil ramt og tog afsporet

En mand bliver testet for corona
Nyheder

Ny rekord: 33.493 tilfælde

rækkehus set fra gaden
Kendte

Eks-minister sælger rækkehus på rekordtid – til overpris

Formandskandidater til DF
Nyheder

Formandskandidat i DF trækker sig

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard
Kendte

Rørende video:

Her frier Bagedyst-kendis

til Vild med dans-stjerne

Pakke med brød
Mad og drikke

Brød kaldes tilbage:

Kan være farligt at spise

Sebatian Klein og Mette Frederiksen
Kendte

Sebastian Klein forærer formue væk

Kw-tæller
Nyheder

Sådan får du vinterens største strømslugere under kontrol

Nedrivning af bygning
Nyheder

Her er der flest konkurser

Nyheder

Afbud udsætter partilederdebat

Ambulancer med blå blink
Nyheder

Giftige dampe:

Otte kørt på hospitalet

Anders Breivik
Nyheder

Breivik vil prøveløslades

diamant
Nyheder

Verdens største diamant sat til salg

En varmepumpe bliver tændt med en fjernbetjening
Nyheder

Vil forbyde

varmepumper

i disse områder

Sport

Efter hjertestop:

Danmark hyldes 

med fornem pris

Prins Andrew og Dronning Elizabeth
Kongelige

Hærværk mod slottet

”pædo-hjem”

En åben dagbog
Helt vildt

Anne Frank gåde

kan være løst

Julie Berthelsen og hendes familie
Underholdning

Julie Berthelsen flytter

sammen med manden igen

Svend Brinkmann peger direkte ind i kameralinsen.
Kendte

Kendt psykologs

private mareridt:

Forfulgt af kvinde