Danske superselskaber vender banker ryggen
Det er en skidt forretning for virksomhederne at optage lån i bankerne. Så de udsteder obligationer i stedet.

Det er ikke kun de almindelige småsparere, der har svært ved få et lån i banken til en fornuftig rente.

Det samme gør sig gældende for flere af Danmarks største selskaber, der derfor har vendt bankerne ryggen og bedt internationale investorer om penge til at udvide deres forretning, skriver Politiken.

Nye tal fra Nationalbanken viser, at markedsværdien af de danske virksomhedsobligationer udstedt i udlandet i dag er 161 milliarder kroner. Til sammenligning var markedsværdien i 2009 blot 88 milliarder kroner.

- For 10 år siden var virksomhederne gået til banken for at få et lån, men det kan ikke længere betale sig, siger Michael Christensen, der er lektor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, til Politiken.

- I dag er det langt billigere for en række af Danmarks største selskaber at låne ved at udstede obligationer, tilføjer han.

Billedet genkendes af senioranalytiker i Jyske Bank Bo Andersen, der er specialist i virksomhedsobligationer.

- Finanskrisen har understreget vigtigheden af at dyrke flere finansieringsmuligheder. Dertil kommer, at virksomhederne har fået sværere ved at få et lån med en konkurrencedygtig rente i bankerne, siger han til Politiken.

En af de danske virksomheder, der netop har valgt at udstede obligationer, er Dong Energy, der i sidste uge havde succes med at sælge obligationer med 10 års løbetid for 750 millioner euro (5,6 milliarder kroner, red.) til en kuponrente på 2,625 procent.

- Det er en meget billig adgang til kapital. Vi ville aldrig kunne have fået et 10-årigt lån til en så lav rente i en kommerciel bank, siger Allan Bødskov Andersen, der er chef for Funding i Dong.

De 750 millioner euro skal bruges til investeringer i havvindmølleparker samt olie- og gasefterforskning og produktion, lyder det.

A.P. Møller - Mærsk, TDC, Arla, Carlsberg og Vestas har også benyttet sig af virksomhedsobligationer til at hente kapital, skriver Politiken.

/ritzau/