Danske medier er mest islam-kritiske
En ny undersøgelse slår fast, at danske medier er mest negative over for muslimer og islam. Og befolkningen frygter tætte bånd til den muslimske verden.

»Islam mest krigerisk,« skriver Jyllands-Posten.

»Indvandrere mest kriminelle,« skriver BT.

Danske medier er fulde af negativ omtale af muslimske lande, islam og muslimer.

Omkring 40 procent af de sager, der bringes frem i den danske presse om muslimske lande og muslimer, har en negativ tone. Næsten ingen er positive.

Det viser en ny omfattende undersøgelse af holdningen til islam og vesten i over 20 lande, som tænketanken World Economic Forum (WEF) har foretaget.

Danmark mest negativ

Ifølge undersøgelsen er Danmark det vestlige land, der har den mest negative dækning af »den anden side« - hvilket er defineret som muslimske lande og muslimer generelt.

Mark Ørsten, lektor i journalistik ved Roskilde Universitetscenter, mener, at den negative danske tone blandt andet skyldes, at danske journalister ofte dækker Mellemøsten, når der er konflikter.

»Og da vi som land er involveret i mange af konflikterne har journalisterne en tendens til at vælge side og være mere patriotiske. En anden forklaring er, at vi har haft to store terrorsager i 2007, hvor undersøgelsen fandt sted. Her har fokus også været på muslimer og »os« og »dem,« siger Mark Ørsten.

Undersøgelsen viser også, at Danmark er i føretrøjen, når det gælder befolkningens frygt for islam.

79 procent af danskerne ser øget samkvem med den muslimske verden som en trussel.

Lagde låg på kritik

Nyhedsavisens chefredaktør, David Trads, mener, at den særlig kritiske tone i Danmark også skyldes, at skiftende danske regeringer i næsten to årtier lagde låg på den indvandrerkritiske debat

»Men da der først gik hul på debatten for ti år siden, forsvandt alle filtre. Danske ministre, toppolitikere og meningsdannere har i fællesskab været enige om, at alt er tilladt i debatten - og derfor er der sagt ting, som aldrig nogensinde ville kunne have været sagt af indflydelsesrige mennesker i ret mange vestlige nationer,« siger David Trads.

Medierne i de muslimske lande har dog en endnu mere negativ tone, når det gælder omtale af Vesten. Hele 37,3 procent af omtalen er negativ. I den vestlige verden omtales muslimer og muslimske lande negativt i 31,3 procent af tilfældene. Tallene skal dog tages med et vist forbehold, da det kun er udvalgte medier, der er undersøgt.

via Listen To News