En gang Danmarks vigtigste levebrød. Nu en sektor hvor jobbene forsvinder som dug fra solen.
Siden 2000 er der forsvundet næsten 40.000 job i den danske fødevaresektor, skriver Børsen.
For selvom fødevareindustrien, sammen med landbruget, hiver milliarder af kroner hjem til den danske statskasse, skabes der ikke mange job i branchen. Tværtimod forsvinder de som følge af massive effektiviseringer og automatiseringer, som virksomheder sætter i søen for at bevare konkurrencekraft over for udlandet.
Alene de virksomheder, der producerer fødevarer, har siden 2000 vinket farvel til 23.500 personer, svarende til hver tredje, viser tal fra erhvervsorganisationen, Landbrug og Fødevarer. Dertil kommer job i andre dele af sektoren, som også er forvundet.
I landbruget kæmper man for at bevare konkurrencekraft på trods af blandt andet høje omkostninger og lange ventetider på miljøgodkendelser. Ifølge den administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, Søren Gade, sker det massive jobtab som følge af udflytning på grund af høje danske omkostninger.
- Hvis vi skal skabe yderligere arbejdspladser, er eksporten nødt til at vokse voldsomt. Ellers vil rationalisering bare spise flere arbejdspladser. Hvis ikke vi får lov til at øge vores produktion, så kan vi kun fastholde de nuværende arbejdspladser, siger han til Børsen.
Fødevareerhvervene i Danmark, der indbefatter landbrug, fiskeri og fødevareindustrien, beskæftiger i dag omkring 125.000 mennesker. Derudover skaber følgeerhvervene, som for eksempel transport, godt 58.000 job.