Danske banker vejer for og imod EU-tilsyn
De danske banker står usikre over for det nye EU-banktilsyn - og skal nu veje for og imod en dansk deltagelse.

Det nye europæiske banktilsyn, der blev præsenteret af EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, onsdag, kan også blive en realitet for de danske banker. Men der er endnu mange uafklarede spørgsmål, før man fra dansk side kan beslutte sig.

Ifølge Finansrådet er der overvejelser både omkring selve tilsynet og omkring danske bankers situation, hvis man vælger at gå med eller stå udenfor.

- Der er mange ubekendte. Derfor har vi svært ved at sige enten ja eller nej. Vi må analysere det til bunds, siger Birgitte Bundgaard Madsen, kontorchef i Finansrådet.

Det europæiske tilsyn skal omfatte 6000 banker i eurozonen. Desuden inviterer man ikke-eurolande til også at gå med.

På tilsynsområdet vil det nye tilsyn varetage omkring halvdelen af de opgaver, som det danske Finanstilsyn udfører i dag. Opgaver med markedsovervågning og forbrugertilsyn er ikke med i den europæiske ordning.

Fra de danske bankers side ønsker man et fælles indre bankmarked og fælles principper for tilsyn med bankerne - men spørgsmålet er, om det er nødvendigt med samme tilsynsmyndighed for bankerne.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvordan man vil afgrænse det tilsyn, som Den Europæiske Centralbank skal føre - og hvad der skal ske med de øvrige dele af tilsynet, siger Birgitte Bundgaard Madsen.

Hvis man fra dansk side vælger ikke at gå med, rejser det spørgsmål om, hvad det betyder for de danske banker i konkurrencen. Måske vil udenlandske investorer blive mere tilbageholdende med at skyde penge i den danske banksektor, når den står udenfor det fælles euro-tilsyn.

Dertil kommer, at man fra dansk side ser på, hvad lande som Storbritannien og Sverige vælger at gøre. Ikke mindst briterne er interessante, fordi London udgør det dominerende kapitalmarked.

Dermed kan briterne måske bedre end Danmark stå uden for eurozone-samarbejdet - men omvendt kan man forestille sig en særaftale mellem euroområdet og England - hvilket igen risikerer at sætte danskerne helt udenfor.

Birgitte Bundgaard Madsen forventer nu en dialog mellem danske banker, myndigheder og andre om holdningen til det nye tilsyn. Hun mener dog, at der er god tid.

Når ECB skal overtage tilsynet med 6000 banker, er det så stor en opgave, at øvrige inviterede lande formentlig godt må vente lidt med at melde sig til, lyder hendes vurdering.

/ritzau/