Danske banker består ny stress-test
De danske banker er i god form, viser ny undersøgelse fra Nationalbanken. Foto: Colourbox
Nationalbanken har testet de danske banker, og de fleste består klart. Nogle har dog problemer på grund af gældskrisen i Europa.

De danske banker har været til eksamen i Nationalbanken, og alle består.

Det er meldingen fra statens bank, efter man har gennemført en såkaldt stress-test for andet halvår af 2011.

De danske banker er overordnet set i god form, men der er stor forskel mellem bankerne. Den væsentligste udfordring bliver ifølge Nationalbanken obligationer med lang løbetid.

"Pengeinstitutterne bør fortsætte tilpasningen til en situation uden statsgarantier, så de på sigt kan klare sig selv. En sådan tilpasning kan godt tage tid for nogle institutter. For at supplere pengeinstitutternes adgang til likviditet og bygge bro til en situation uden statsgarantier har Nationalbanken introduceret en række tiltag, herunder 3-årige lån og en udvidelse af sikkerhedsgrundlaget med institutternes egne udlån af god bonitet," siger Nils Bernstein, nationalbankdirektør.

De europæiske banker har i den seneste tid været påvirket af gældskrisen og uroen på de finansielle markeder. Det får Nationalbanken til at frygte, at de danske banker ikke kan låne penge i Europa til den normale pris.

Nationalbankens stress-test vurderer bankernes dagsform i forskellige økonomiske udviklinger. Stresstestanalysen viser, at de store og mellemstore danske pengeinstitutter kan imødegå en væsentlig mere negativ udvikling end den, der forventes. Et enkelt institut vil have behov for at få tilført kapital.

"De store og mellemstore danske pengeinstitutter har i løbet af de seneste par år forbedret kapitaliseringen. Både den aktuelle usikkerhed og skærpelsen af kapitalkravene i de kommende år tilsiger, at pengeinstitutterne fortsat skal have fokus på at forbedre kapitalforholdene," siger Nils Bernstein.