Dansk EU-rabat giver ekstra halv milliard i statskassen
Danmarks EU-rabat får effekt, og sammen med lavere udgifter i EU giver det gode nyheder for Finansministeriet.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kan glæde sig over en ekstra halv milliard end ventet i EU-rabat til Danmark. Arkivfoto
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kan glæde sig over en ekstra halv milliard end ventet i EU-rabat til Danmark. Arkivfoto Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix

På et tidspunkt med hårde forhandlinger om finanslov og 2025-plan er der gode nyheder for finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) kasse i Finansministeriet.

Kombinationen af den danske EU-rabat og lavere udgifter i EU reducerer Danmarks EU-bidrag betydeligt i år. Konkret betyder det, at en halv milliard kroner mere end ventet havner hos ministeriet. Det skriver Berlingske.

Den danske EU-rabat blev forhandlet på plads i 2013 og får effekt nu. Sammen med det lavere niveau for udgifter i EU skal Danmark af med 2,55 milliarder kroner færre i EU-bidrag i 2016.

Selv om Finansministeriet har taget højde for EU-rabatten, er der tale om et overraskende højt beløb, der giver lidt ekstra råderum i statskassen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen glæder sig over den danske rabat, der lyder på cirka en milliard kroner årligt frem til 2020.

- Derudover er det selvfølgelig positivt, at udgifterne til EU i 2016 bliver cirka 500 millioner kroner lavere, end vi havde regnet med, siger han til Berlingske.

Han mener, at Danmarks EU-bidrag efter rabatten vil ligge "mere på linje med de lande, vi traditionelt sammenligner os med."

Danmark er et af kun fire EU-lande, der ifølge avisen vinder på det nye system, mens de øvrige lande til gengæld skal betale mere - med undtagelse af Storbritannien, der har en særlig rabatordning.

De andre lande, der nyder godt af ordningen er Holland, Sverige og Tyskland.

På Danmarks finanslov for 2016 er der budgetteret med et dansk EU-bidrag på 18,8 milliarder kroner. Det er dette beløb, der nu bliver omkring 500 millioner kroner mindre.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.