Dansk EU-bidrag er vokset med 1,6 milliard
Danmarks kamp for at få EU-rabat får måske medvind. Ny rapport viser, at nettobidraget er steget.

Danmark har muligvis fået et nyt godt kort på hånden i forhandlingerne om at skaffe en rabat på en milliard kroner årligt på EU-kontingentet.

I hvert fald viser en ny rapport, at det danske nettobidrag til EU er steget med 1,6 milliarder kroner fra 2010 til 2011. I 2011 betalte Danmark omkring 18 milliarder kroner til EU, og det er 6,1 milliarder kroner mere, end vi fik tilbage.

Det er regeringens mål at få forhandlet sig til en såkaldt rabat på EU-kontingentet, så Danmark kommer til at betale en milliard kroner mindre om året til EU's fælleskasse.

Direkte adspurgt, om rapporten kan hjælpe Danmarks sag i forhandlingerne, svarer Europaminister Nicolai Wammen:

- Jeg synes, at vi har rigtig gode argumenter med i tasken. Og jeg er helt sikker på, at når vi når til de endelige forhandlinger, så vil der være en aftale, der indeholder en milliard kroner i rabat til Danmark.

Forhandlingerne, han hentyder til, er EU's syvårige budgetramme (MFF), der skal lægge unionens budget fast for perioden fra 2014-2020.

Nicolai Wammen og hans kolleger fra de andre EU-lande holder mandag europaministermøde i Bruxelles, hvor MFF blandt andet er på dagsordenen.

Og ministeren understreger, at "ingen i EU kan være i tvivl om, at det er Danmarks holdning, at vi vil have en rabat".

- Vi mener ikke, at det er rimeligt, at vi skal betale fire kroner, hver gang lande som Tyskland, England, Sverige og Holland kun betaler tre kroner, siger Nicolai Wammen og hentyder til, at de fire lande har fået rabat på deres kontingenter tidligere.

- Der er hårde forhandlinger i gang, men jeg er overbevist om, at når vi når til slutresultatet, så har Danmark fået en rabat på en milliard kroner, tilføjer ministeren og understreger, at Danmark er "klar til at slutte forhandlingerne før årsskiftet".

/ritzau/