Dansk Erhverv: Vi har økonomisk underklasse
Flere og flere havner i gældsspiral. Dansk Erhverv er dybt bekymrede over udviklingen om flere og mere gæld.

De seneste fire år er flere danskere blevet stemplet som dårlige betalere.

Og det er krisen, der nu for alvor kradser blandt danskerne med blandt andet flere ledige og faldende boligpriser.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Bo Sandberg kalder de seneste tal fra skyldnerregistret i RKI for "et meget ubehageligt, meget præcist og meget lærerigt røntgenbillede af, hvor krisen kradser mest i den danske befolkning".

- Det er først og fremmest trist for de familier, der kommer ud i den her situation. Og samfundsøkonomisk får man gradvist en større økonomisk underklasse, siger cheføkonomen og fortsætter:

- Det er folk fra mellemindkomstgruppen, der stille og roligt bliver presset helt ned i den økonomiske bund. Og det går altså også ud over privatforbruget, siger han.

Det såkaldte RKI-register satte efter første halvår ny rekord med knap 221.600 registrerede danskere. Og det er knap to procent flere end for et halvt år siden.

De mange dårlige betalere skylder tilsammen 14,4 milliarder kroner: Og ser man på hver enkel, er det gennemsnitlige skyldige beløb steget fra godt og vel 50.000 i 2010 til 65.000 kroner i år. Og det er en stigning på 29 procent på blot to år

- Det er bagsiden af vores velfærdssamfund. Det er jo ikke uventet for efter fire år med økonomisk krise, flere ledige, flere virksomheder, der er gået konkurs og flere tvangsauktioner. Det er desværre en naturlig følge, siger Bo Sandberg.

Og stigningen af danskere, der får mere og mere svært ved at betale til tiden, er ikke bare noget, man kan fjerne med et trylleslag:

- Der skal gang i dansk økonomi, og der skal skabes arbejdspladser. Men det er jo ikke noget, man lige gør, siger Dansk Erhvervs cheføkonom.

/ritzau/