Danmark jagter milliardvækst på havet
Der skal sættes turbo på væksten i den maritime sektor - regeringens vækstteam peger på hvordan.

Regeringen vil øge Danmarks indtjening på verdenshavene og i beslægtede maritime brancher.

Regeringens vækstteam har gennem et halvt år har set nærmere på, hvilke tiltag, der kan bidrage til mere vækst i sektoren, skriver Berlingske Business.

Teamet foreslår blandt andet et nyt maritimt forskningscenter, bedre markedsføring og en ny shipping-uddannelse på bachelorniveau, som konkrete initiativer, der kan skabe vækst i den maritime sektor, populært kaldet Det Blå Danmark.

Budskaberne i rapporten modtages overordnet positivt hos brancheorganisationen Danske Maritime, der dækker virksomheder med udvikling og produktion til den maritime sektor.

Men administrerende direktør i Danske Maritime, Jenny N. Braat savner, at rapporten havde sat mere spot på skatter og afgifter.

- Det bliver nævnt, men der mangler konkrete bud i rapporten, siger hun til Berlingske Business.

Rederierne er en stor del af den danske maritime sektor, men trods det, at rammevilkårene for rederidrift i Danmark roses til skyerne af rederierne selv, har det gennem flere år ikke rigtigt kunne tiltrække nye rederier.

Vicedirektør i Danmarks Rederiforening Jan Fritz Hansen siger til nyhedsportalen ShippingWatch, at der gennem de seneste fem år kun er kommet fem forholdsvis små rederier til landet.

- Vi må jo sige, at det ikke er noget stort endnu, nogenlunde hvad der svarer til et om året inden for de seneste fem år. Tre svenske og to norske har etableret sig, og det er jo ikke nogen fest i sig selv, siger vicedirektør Jan Fritz Hansen.

Danmarks Rederiforening har deltaget i flere besøg i Asien og andre dele af verden for at få rederier eller andre shipping-interesser til at åbne en afdeling i Danmark og primært København.

/ritzau/