Danmark er skandinavisk mester i kopimedicin
Norge og Sverige halter langt bagefter, når det gælder prisen på billige kopi-medikamenter.

Et usædvanlig effektivt prissystem giver danskerne en milliardgevinst i forhold til vores nordiske naboer.

Hverken Norge eller Sverige når Danmark til sokkeholderne, når det gælder prisen på de mange receptpligtige lægemidler, der bliver solgt som kopier, skriver Politiken.

Skulle danske forbrugere have købt deres kopimedicin i Norge, ville det have kostet dem godt og vel en milliard kroner ekstra.

Og i Sverige ville regningen have været 750 millioner kroner større end i Danmark, selv om medicinpriserne i Norge og Sverige er blandt Europas laveste.

Bag undersøgelsen står Danmarks Apotekerforening, der har sammenlignet priserne i de tre lande - på de 90 mest brugte typer af kopimedicin i Danmark. Priserne er 35 procent højere i Sverige og 50 procent højere i Norge, viser analysen.

- Vi har et dansk auktionssystem, der er helt unikt, og som faktisk gør prisdannelsen på lægemidler mere fri i Danmark end snart sagt noget andet sted i Europa. Det har presset priserne helt i bund, siger Per Nielsen, analysechef i Apotekerforeningen, til Politiken.

Mens Norge har opbygget et stramt, statsstyret prissystem, er Danmark gået den modsatte vej. Hver 14. dag bliver samtlige kopilægemidler sat i licitation af Sundhedsstyrelsen.

Og så kan alle firmaer byde ind med deres priser på lægemidler i alle kategorier. Det firma, der er billigst i den store auktion, bliver automatisk udleveret til apotekernes kunder, medmindre de udtrykkeligt beder om noget andet.

- På den måde kan et firma jo vinde hele markedet i 14 dage ad gangen, siger Per Nielsen.

Han peger på endnu en årsag til de lave danske medicinpriser:

- Alle apoteker har pligt til at fortælle kunderne, hvis de kan få en billigere medicin end den, der står på lægens recept, siger Per Nielsen.

/ritzau/