Dagpengestop sender folk i sygesengen
Økonomisk usikkerhed gør ledige syge, lyder meldingen fra Nordjylland. Foto: Colourbox.dk
Når dagpengeperioden er ved at løbe ud, melder folk sig syge, viser erfaringen fra Nordjylland.

Folk bliver stressede og syge, når de er ved at miste deres levegrundlag, fordi dagpengeperioden løber ud.

Det oplever man i Frederkshavn Kommune.

"Jeg tror der er en tendens til, folk melder sig syge, hvis de er ved at ryge ud af dagpengesystemet. Så kan man trække den lidt," siger Søren Visti Jensen (SF), formand for arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn, til nordjyske.dk.

Det betyder dog ikke, at de arbejdsløse lyver sig syge, understreger han.

"Folk føler sig meget presset, når de er ved at miste deres levegrundlag, og ved ikke deres levende råd. Og så får de det psykisk dårligt," siger han.

Frederikshavn Kommune er den kommune i Danmark, der har størst udgifter til sygedagpenge i forhold til antallet af borgere i den arbejdsduelige alder.

Brian Nielsen, der er afdelingsleder i styringsenheden i Center for Arbejdsmarked i Frederikshavn, bekræfter tendensen.

"Det er svært at sige noget entydigt om antallet af sygemeldte, men vi kan konstatere, at efter nedsættelsen af dagpengeperioden fra fire år til to år, er der flere forsikrede ledige, der bliver sygemeldt," siger Brian Nielsen til nordjyske.dk.

Fra januar 2013 vil de første ledige ryge ud af dagpengesystemet som følge af den tidligere regerings halvering af dagpengeperioden fra fire til to år og fordoblingen af arbejdskravet for at optjene ny dagpengeret.

Reformen skulle oprindelig have trådt i kraft 1. juli i år, men den nuværende regering har udskudt reformen i et halvt år.