Clintons brandtale styrker troen på Obama
Bill Clintons tale i nat, dansk tid, bliver rost til skyerne verden over. Foto: David Goldman / POLFOTO
Bill Clintons anbefaling er med til at skabe tillid til Obamas økonomiske politik.

Der var lutter opbakning, rosende ord og varme anbefalinger, da Bill Clinton natten til torsdag dansk tid nominerede Barack Obama som demokraternes præsidentkandidat.

Og netop Bill Clintons skulderklap er særdeles vigtig for Obama, fordi amerikanerne forbinder den populære ekspræsident med gode økonomiske tider.

Er der noget Obama har brug for, er det netop at overbevise vælgerne om, at hans økonomiske politik vil forbedre amerikanernes økonomiske situation.

Sådan lyder vurderingen fra lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU, Jørn Brøndal, efter nattens brandtale fra Clinton på Demokraternes partikonvent.

- Det vigtigste er, at de fleste amerikanere godt ved, at årene med Clinton som præsident var år med stor økonomisk vækst og dundrende overskud på statsfinanserne, så han har noget at have det i, når han taler økonomi, siger Jørn Brøndal.

Og netop økonomien var da også i fokus i Clintons tale, hvor han understregede, at republikanerne ikke er økonomisk ansvarlige, da både Reagan og Bush senior før ham og Bush junior efter ham skabte et kæmpe budgetunderskud.

Derfor understregede Clinton, at det er en proces, som tager tid - primært på grund af republikanernes modstand - men Obama er på rette spor, og derfor skal han have fire år til.

- Mange blev bekræftet i deres tro på, at de hele tiden har støttet det rigtige parti. Clinton var god økonomisk, så når han støtter Obama, bekræftes demokraterne i at vise mere begejstring over for Obama, siger Jørn Brøndal.

Han understreger, at Clinton er en dygtig politiker og elsket person i USA. Begge Clinton'ers popularitet er vokset, siden de var præsidentpar.

Samtidig henvender Clinton sig til andre grupper end Obama. Ekspræsidenten er populær hos hvide arbejdere og forretningsmændene i Wall Street, hvor Obama har gjort sig en smule upopulær.

- I nat anbefalede Clinton Obama på det varmeste og påpegede, at der virkelig er en forskel mellem den ene og den anden. Mens republikanerne taler om, at enhver er sin egen lykkes smed, vil demokraterne sørge for en lige chance til alle, siger Jørn Brøndal.

Om det også opildner midtervælgerne til at stemme demokratisk - hvilket de helst skal for at sikre Obama en sejr - er et åbent spørgsmål, understreger han.

Nu venter alle på hovedtalen fra Barack Obama natten til fredag dansk tid.