Cheføkonom: Europas ledere har svigtet
Europa må tage sig sammen fro at løse eurokrisen - den sender dønninger ud over hele verdensøkonomien.

Gældskrisen i euroområdet sender store dønninger ind over resten af verden, at det nu haster med at få den løst. Selv den stærke tyske økonomi vil blive sendt i recession i anden halvdel af året, vurderer OECD.

Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven siger, at det er et klart signal til de europæiske ledere om at tage sig sammen og få krisen løst.

- OECD ser det som helt afgørende for den globale økonomi, at de politikere ledere i Europa sammen med den Europæiske Centralbank får taget de nødvendige skridt for et genoprette tilliden til, at eurosamarbejdet vil bestå, siger Jacob Graven.

Det betyder blandt andet, at de gældsplagede eurolande skal betale deres gæld tilbage.

- Kuren er blandt andet, et den Europæiske Centralbank skal opkøbe statsobligationer fra de gældsplagede lande, der til gengæld skal gennemføre flere offentlige besparelser og reformer, der kan løfte den økonomiske vækst på lidt længere sigt, siger Jacob Graven.

Samtidig skal lande med penge på kistebunden - som eksempelvis Tyskland - acceptere højere lønstigninger og højere inflation i en periode for at få gang i forbrug og investeringer.

- Denne medicin er velkendte anbefalinger fra OECD. Det nye er, at OECD i usædvanligt kraftige vendinger nu siger, at det haster med at få taget de nødvendige beslutninger fordi de hidtil utilstrækkelige tiltag sætter hele verdensøkonomien i stå, siger Jacob Graven.

/ritzau/