Rolls-Royce Phantom-modeller oser af magt og overklasse. siden den første rullede ud fra fabrikken i 1925. Om det er royale, Hollywood-stjerner eller bare meget velhavende mennesker, så er det svært - hvis ikke umuligt - at finde et større symbol på fire hjul på succes end at køre i en Phantom.
Selv feltmarskal Montgomery havde et par stykker af dem, som han flittigt brugte. Han blev også kaldt "Spartan-generalen" for sin åbenlyse smag for kvalitet og det faktum, at han aldrig var bleg for at blive set som en flamboyant personlighed.
I en af sine Phantoms transporterede han både Winston Churchill, Eisenhower og kong George VI til og fra planlægningsmøder til den store D-dag i hovedkvarteret i Hampshire. Han besøgte også sine tropper indimellem i en Rolls-Royce phantom, og umiddelbart kan det virke upassende, men alle så det mere som et symbol på engelsk soliditet og klasse end som et slags "show-off".
Det foretrukne royale køretøj
I 1948 bad det nygifte par, dronning Elizabeth II og prins Phillip, Rolls-Royce om at bygge nogle biler, kun til deres brug, og den første med kodenavnet Maharajah of Nabha er stadig i brug den dag i dag i den kongelige families garager.
En af de specialbyggede Phantoms med meget store vinduer til den kongelige familie. Vores egen Rolls-Royce "Store Krone" er i øvrigt ikke en Phantom, men en Silver Wraith-model. Foto: Rolls-Royce
De har siden haft et hav af Phantom-modeller, af mærkerne Phantom IV, V, og VI og VII. Også mange royale i Mellemøsten ynder at køre i de modeller ligesåvel som det britiske diplomati ynder at bruge dem til deres ambassadører i udlandet som en slags "soft power", som man kalder det.
Sir John Fretwell, tidligere britisk ambassadør i Paris har udtalt, at hans Rolls gjorde det nemmere at besøge Élysées-paladset. - Vagterne havde ingen undskyldning for ikke straks at vide, at her kom den britiske ambassadør kørende...
Vandaliseret
Det er så ikke alle, som har kørt rundt i en Phantom med diskret og "soft power". John Lennon købte en af slagsen i 1964, da The Beatles' for alvor bragede derudaf. Den var sort overalt med mørke vinduer. - det er skønt. Selv om det er solskin udenfor, så er der mørkt inde i min bil, og du kan stadig føle dig som om du er i klubben, sagde han.
John Lennons psykedeliske Rolls-Royce står på museum i dag. Foto: Rolls-Royce
I Beatles' mere psykedeliske periode i 1967, lige omkring udgivelsen af "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band" fik han den lakeret i ny farver – eller rettere farver. Blomstermotiver og zodiac-tegn i alle mulige farver, endte den før så statelige Rolls op med at se ud.
Lennon fortalte senere, at en ældre dame havde slået løs på bilen en dag og råbt, at dette var en fornærmelse mod Rolls-Royce og vandalisering, hvilket kun gjorde bilen endnu mere berømt.
I Hollywood kørte filmmogulerne fra de store selskaber altid rundt i Phantom såvel som skuespiller-ikoner som Greta Garbo, Ingrid Bergman, Fred Astaire, Alain Delon, Frank Sinatra, Mary Pickford og i nyere tid Jennifer Lopez, Ben Affleck m.fl.
Skurke fra James Bond-filmen "Goldfinger" kørte i Phantom. Foto: Rolls-Royce
Også Elvis Presley havde også en Phantom, hvis lakering blev beskadiget af hans mors høns, som hakkede på den med deres næb, da de så deres refleksioner i den blanke lak. Han fik den omlakert og solgte den senere på en velgørenhedsauktion.
I dag er modellen i dens 8. generation og er stadig den ultimative bil, som man ikke skal køre, hvis man er introvert og ikke bryder sig om nogen form for opmærksomhed.
Man kan naturligvis også få luft i håret, når man kører Phantom. Foto: Rolls-Royce