Cepos: Regering driver tal i vejret
Krise betyder fyring og flere på kontanthjælp. Cepos påpeger, at regeringen er med til at drive tal i vejret.

Den globale krise går ud over antallet af arbejdspladser. Og det skubber i sidste ende endnu flere over i køen af kontanthjælpsmodtagere.

Men en del af de mange flere på kontanthjælp kan være et resultat af, at regeringen sidste år afskaffede det kontanthjælpsloft, som VK-regeringen ellers havde indført.

- Der var et loft på, hvor meget et ægtepar kunne få i kontanthjælp, fordi det skulle være attraktivt at tage et arbejde. Men det har regeringen fjernet, siger Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den borgerlige-liberale tænketank Cepos.

Samlet får 170.500 personer en eller anden form for ledighedsydelse fra det offentlige, og det er en stigning på 37 procent siden juni 2008.

- Men det er en faktor, at loftet er fjernet. Når den ene i et ægtepar på kontanthjælp skal ud og have et arbejde - ja, så skal man tjene over 30.000 kroner om måneden for at få 600 kroner mere i rådighedsbeløb, siger cheføkonomen og fortsætter:

- Et job til den løn hænger ikke på træerne - og slet ikke for kontanthjælpsmodtagere. Det giver nogle svækkede incitamenter til at gå ud og tage et job, siger han.

Mads Lundby Hansen understreger dog, at den største synder i stigningen er krisen.

Samlet er antallet af modtagere af økonomisk hjælp til forsørgelse i forbindelse med ledighed steget med fem procent flere fra juni 2011 til juni i år, viser tal fra Danmarks Statistik.

/ritzau/