Cameron undskylder for Hillsborugh-tragedie
En ny rapport konkluderer, at mange af de 96 dødsfald på Hillsborough stadion i 1989 kunne være forhindret.

23 år efter, at 96 fodboldfans døde i forbindelse med FA Cup-semifinalen mellem Liverpool og Nottingham Forest i 1989, siger premierminister David Cameron nu undskyld for, at sandheden om ulykken har været så længe undervejs.

En ny rapport på 395 sider fastslår, at myndighederne gjorde store anstrengelser for at skjule sine egne fejl og mangler og i stedet prøvede at skyde skylden for Hillsborough-katastrofen på de øvrige tilhængere.

En uafhængig kommission har brugt to år på at gennemgå 450.000 dokumenter for at finde ud af, hvordan så mange tilskuere kunne blive mast og kvalt i tiden op til kampen.

Og ifølge rapporten kunne 59 af ofrene have overlevet, hvis de havde fået tilstrækkelig lægehjælp.

Samtidig viser gennemgangen af sagen, at politiet gjorde store krumspring for at fordreje sandheden. Hele 164 vidneudsagn fra politi- og ambulancefolk skulle have været ændret for at skjule den manglefulde indgriben.

Politiets fagforening i Southern Yorkshire skulle ifølge rapporten samtidig have fodret journalister med forkerte oplysninger om, at tilskuerne var berusede, at de angreb politiet og at de sloges indbyrdes.

- Der er ingen beviser, der understøtter disse påstande bortset fra nogle få isolerede eksempler på aggressiv adfærd, som tydeligvis skyldes frustration og desperation.

- Størstedelen af tilskuerne på banen hjalp til med at redde og evakuere de tilskadekomne, hedder det i rapporten.

Det er nu op til statsadvokaten at afgøre, om der skal rejses tiltale mod nogle af de ansvarlige personer.

/ritzau/