Butikker dropper søndagsåbent
Foto: Colourbox
Krise og overenskomster gør, at hver anden butik opgiver at holde åbent om søndagen, når lukkeloven forsvinder.

Når lukkeloven om en måned forsvinder, vil hver anden butik fortsat have lukket om søndagen.

Krise og skrappe overenskomstregler skræmmer butikkerne fra at udnytte muligheden for at holde åbent på ugens hviledag, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Sådan lyder vurderinger fra branchekilder oven på nye undersøgelser, der viser, at halvdelen af detailhandlen vil holde lukket, selv om det fra den 1. oktober bliver muligt at udnytte søndagene.

- Gennem alle de år, hvor man har liberaliseret lukkeloven, har fagbevægelsen gjort det til sit erklærede mål at gøre søndagen så dyr som muligt.

- Overenskomsterne er med til at forhindre, at butikkerne kan holde åbent og samtidig have økonomi i det, siger direktør Jens Birkeholm fra erhvervsorganisationen Dansk Detail, der blandt andet organiserer tøj- og skobutikkerne, til avisen.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Detail vil halvdelen af 201 adspurgte kæder og butikker fortsat holde søndagslukket efter den 1. oktober.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv har lavet en lignende undersøgelse blandt 282 kæder og butikker, hvor 46 procent svarer, at de ikke ønsker at udnytte søndagen.