Britisk regering støtter omstridt udvidelse af Heathrow
Den britiske regering godkender en meget omdiskuteret udvidelse af Heathrow lufthavn, der får ny landingsbane.
Aktivister protesterer imod planerne om at udvide Heathrow Lufthavn. (Arkivfoto)
Aktivister protesterer imod planerne om at udvide Heathrow Lufthavn. (Arkivfoto) Foto: Neil Hall/Reuters

Den britiske regering med premierminister Theresa May i spidsen bakker op om og har godkendt en stor udvidelse af Storbritanniens største lufthavn, Heathrow.

Planerne om en udvidelse af kapaciteten omkring London har været undervejs i årevis, hvor lufthavnen Gatwick og Heathrow har været i konkurrence.

- En ny landingsbane vil binde landet mere sammen og give et afgørende boost til vores forbindelse til resten af verden. Det vil støtte eksporten, handlen og skabe job.

- Det er en vigtig beslutning for hele landet, siger transportminister Chris Grayling ifølge den britiske avis The Guardian.

Regeringens udspil indebærer støjgrænser for lufthavnen samt et forbud mod at bruge landingsbanen om natten.

Udvidelsesplanerne omhandler at opføre en helt ny tredje landingsbane, der vil øge kapaciteten i Heathrow med 250.000 nye flyvninger om året. Det vil koste 17 milliarder pund, omkring 140 milliarder kroner.

Udvidelsen vil ramme store områder af både beskyttet natur og beboelsesområder ved London og står ifølge nyhedsbureauet Reuters til at blive mødt af både juridiske og politiske indvendinger.

En ny landingsbane, der vil ligge i den nordlige del af lufthavnen, vil betyde, at 800 hjem skal rives ned, og flere landsbyer de facto fjernes fra landkortet.

- Jeg kommer til at kigge ud af mit vindue, og alle husene, jeg ser, vil blive revet ned.

- Hvis politikerne ikke stopper dette her, og demokratiet svigter os, så må vi gribe til direkte handling, sagde Neil Keveren, der bor der, hvor udvidelsen vil ramme, tidligere tirsdag til The Guardian.

Også flere politikere, deriblandt udenrigsminister Boris Johnson, er imod udvidelsen. Medlem af parlamentet for det konservative regeringsparti Zac Goldsmith har endda truet med at sige op, hvis udvidelsen fik regeringens støtte.

London har længe lidt under, at der har været for lidt kapacitet i byens lufthavne.

Ifølge en rapport fra Airports Commission, som Reuters citerer, vil en udvidelse med en ny landingsbane skabe 70.000 job frem mod 2050 og øge det britiske BNP med 0,75 procent.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.