Britisk Afghanistan-håb lover godt for Danmark
De britiske soldater kommer måske hurtigere ud af Helmand end ventet. Godt nyt, mener dansk forsvarsminister.

Trods fortsat uro går det hurtigere end ventet med at overdrage ansvaret for sikkerheden i den uroplagede afghanske Helmandprovins.

Det betyder, at de britiske soldater måske kan trækkes hjem før planlagt, lyder den overraskende melding fra den britiske forsvarsminister Philip Hammond i et interview med avisen The Guardian.

Og det vækker glæde hos Hammonds danske kollega, forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

- Det er en god nyhed. Det bekræfter, at den indsats, vi leverer med at træne og uddanne de afghanske styrker, så de kan tage vare på landets sikkerhed, faktisk virker, siger Nick Hækkerup.

- Der er lang vej igen. Der har også været tilbageslag. Men den måde, vi gør det på, er rigtig, tilføjer han.

Danmarks omtrent 700 soldater er primært koncentreret i den vanskelige Helmandprovins, der er en af talibanoprørernes højborge i Afghanistan.

Det er de britiske styrker, der har hovedansvaret for Helmand, og planen er, at de sidste danske og britiske kampsoldater skal forlade landet med udgangen af 2014.

Det er den tidsplan, den britiske forsvarsminister nu åbner for at fremskynde. Den danske regering står over for at forhandle ny Afghanistan-plan med alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.

Her skal politikerne blandt andet diskutere, om Danmark skal følge briterne ud af Helmand, oplyser Hækkerup.

- Briterne er vores tætteste allierede. Den måde, vi er til stede på i Afghanistan, er tæt koordineret med briterne, siger ministeren.

Nick Hækkerup skal mødes med Philip Hammond i næste uge, og der skal de to forsvarsministre blandt andet diskutere den britiske forsvarsministers åbning over for en hurtigere tilbagetrækning fra Helmand.

Men indtil videre er forsvarsministerens melding den samme som hidtil.

- Den sidste danske kampsoldat er ude af Afghanistan med udgangen af 2014. Men jeg tror, at vi kommer til at være til stede i Afghanistan med en eller anden form for støtte også efter 2014, siger Nick Hækkerup.

/ritzau/