Borgmestre: Lånestop stavsbinder borgerne
Huse i Udkantsdanmark som f.eks. på Lolland-Falster bliver endnu sværere at sælge. Foto: Google Maps
Borgmestre i Udkantsdanmark er dybt bekymrede for, at realkreditinstitutternes lånestop vil gøre det umuligt at sælge huse.

Realkreditinstitutterne stavnsbinder folk, hvis de nægter at låne ud til billige huse på landet.

Så hård er kritikken fra de tre borgmestre for Lolland, Vordingborg og Guldborgsund kommuner.

De er dybt bekymrede over udviklingen på realkreditmarkedet. I kommunernes landdistrikter har det længe været vanskeligt at få finansieret huskøb og andre aktiviteter på normale vilkår.

Det har virket systematisk, og det har realkreditbranchen nu bekræftet, over for de tre borgmestre: Ejendomme, der sælges til under 500.000 kroner kan ikke forvente at få realkreditlån.

Det vil få store konsekvenser for boligsalget, siger borgmester Stig Vestergaard, Lolland Kommune.

"Hussalget, der i forvejen er på frysepunktet, vil falde endnu yderligere. Man vil få svært ved at tiltrække nye købere. Jeg vil sige det på denne måde: Man genindfører stavnsbåndet endnu mere, end man allerede har gjort," siger han til Newspaq.

De tre borgmestre har i fællesskab henvendt sig til Realkreditforeningen og minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen (S).

"Vi håber, at realkreditinstitutterne skifter holdning, så de vurderer hver enkelt situation. Vi mener ikke, at man skal låne penge til noget gammelt skidt, men huspriserne er faldet, så der er mange gode huse til salg under 500.000 kroner," siger Stig Vestergaard.

Hvis man ikke kan få realkreditlån, er man overladt til dyre boliglån.

Borgmesteren i Lolland Kommune mødes med Carsten Hansen om sagen den 6. februar.