Borgmester forventer at kunne hæve skatten
Rudersdals borgmester forventer, at flere kommuner sætter skatten ned, så Rudersdal kan sætte skatten op.

I disse uger har kommunalbestyrelser og byrådsmedlemmer i hele landet travlt med at lægge kommunernes budget for 2013. Det betyder også, at det kommunale slagsmål om skattekroner er gået i gang.

En opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at 22 kommuner har søgt om at få lov til at hæve skatten, heriblandt Rudersdal Kommune.

- Regeringen har påført os en ekstra udgift i størrelsesordenen 40 millioner kroner hvert år med udligningsreformen. Og den ændring - den ekstraudgift har vi tænkt os at finansiere ved at sætte skatten op, for vi vil ikke have en ringere service eller et ringere anlægsniveau, siger borgmester Erik Fabrin (V), der også er næstformand i Kommunernes Landsforening (KL).

For at Rudersdal Kommune kan få lov til at sætte skatten op, kræver det dog, at andre kommuner sætter deres skat ned. Det fremgår af den økonomiaftale, som kommunerne indgik med regeringen i juni 2012.

Og umiddelbart ser det sort ud, for mens der er 22 kommuner, som har søgt om at sætte skatten op for i alt 612 millioner kroner, er der kun fem kommuner, der har søgt om at sætte ned med i alt 196 millioner kroner.

Erik Fabrin lægger dog ikke skjul på, at han forventer, at Rudersdal Kommune får deres ønske opfyldt.

- Jeg forventer da, at vi kan sætte skatten op med det beløb, der er svarende til den regning, vi har fået fra regeringen og Enhedslisten, siger han og fortsætter:

- Der er omfordelt i alt 400 millioner kroner med udligningsreformen. Der er nogen, der har fået 400 millioner kroner og nogen, der har givet 400 millioner kroner. Og hvis alle reagerer ud fra den samme logik, som vi gør, så går det jo op.

Han håber altså på, at flere kommuner melder sig på banen med ønsker om at sætte skatten ned. Forhandlingerne mellem kommunerne er allerede gået i gang, og Erik Fabrin mener, at kommunerne de seneste år har været dygtige til at komme frem til en løsning, hvad han håber på igen i år.

/ritzau/