Børnedødelighed: Flere små børn overlever
Færre børn under fem år dør på verdensplan. Især indsatsen over for sygdomme har mindsket dødeligheden.

Stadig flere børn overlever deres femte leveår, viser nye tal fra Unicef.

Faktisk er den globale børnedødelighed faldet med 41 procent siden 1990. Dengang døde knap 12 millioner børn, mens tallet i dag er lavere end 6,9 millioner.

Den udvikling glæder generalsekretær i Unicef Danmark Steen M. Andersen og udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

- Det, at børn dør, er jo den mest ekstreme form for fattigdom, man kan tænke sig. Derfor er det glædeligt, at det nu ser ud til at gå den rigtige vej, siger Friis Bach til Ritzau.

- Det er en utrolig god nyhed og et bevis for, at det virkelig nytter at gøre en indsats for de mest udsatte børn i verden, siger generalsekretæren i en pressemeddelelse.

Mens 0,5 millioner børn døde af mæslinger i 2000, var antallet faldet til 0,1 millioner i 2011. Samme år døde 14.000 færre børn om dagen sammenlignet med 1990. Alene indsatsen over for malaria har reddet cirka en million børneliv.

- Unicef har sammen med partnere og regeringer gennemført vaccinationskampagner, uddelt myggenet, hjulpet med at forbedre landenes sundhedssystemer og haft fokus på forebyggelse. Det ser vi resultatet af nu, siger Steen M. Andersen.

Ifølge Friis Bach handler det om at hæve kvinders uddannelsesniveau og give dem den fornødne viden.

- Mange børn er blevet reddet af helt simple ting, som at man har fortalt familierne, at det er godt, at børn sover under myggenet. Eller at koge vandet inden man giver det til børnene, fortæller han.

Alligevel vurderer Unicef, at FN's mål om at reducere børnedødeligheden med to tredjedele inden 2015 er svært at nå. Det bekymrer udviklingsministeren:

- Vi har lovet hinanden, at børnedødeligheden skal falde med to tredjedele. Som det ser ud nu, skal der gøres en exceptionel stor indsats i de kommende år, siger han.

/ritzau/