Bødskov: Ud med afviste asylansøgere
Omkring halvdelen af asylansøgerne i Danmark er omfattet af Dublin-konventionen og kan derfor som udgangspunkt sendes tilbage til det EU-land, som de først kom til. Foto: Kim Agersten / POLFOTO
Høje udgifter til asylområdet skal barberes ved at sende flere afviste asylansøgere hjem, fastslår Bødskov.

Afviste asylansøgere skal i højere grad rejse hjem, så de ikke unødigt øger presset på asylsystemet.

Det fastslår justitsminister Morten Bødskov (S) forud for et samråd torsdag, hvor Dansk Folkeparti har afkrævet ministeren et klart svar på, hvordan regeringen vil nedbringe de stadigt stigende udgifter til asylområdet.

- Der sidder rigtig mange, som har fået endeligt afslag på asyl, men som ikke vil rejse hjem. Og det skal der gøres noget ved, siger Morten Bødskov.

I august 2012 sad der omkring 1400 asylansøgere i såkaldt udsendelsesposition i Danmark.

Samtidig viser tal fra Justitsministeriet, at udgifterne til indkvartering af asylansøgere samlet set ventes at lande på mere end en milliard i 2012. Et beløb, der er steget stødt siden 2008, hvor det lå på 370 millioner kroner.

Justitsministeren afviser, at de tårnhøje udgifter skyldes regeringens lempelige udlændingepolitik, sådan som kritiske røster i oppositionen hævder.

Han skyder i stedet skylden på krig og ufred i verden og understreger, at Venstre og Konservative sad ved magten, da udgifterne begyndte at tordne i vejret.

Hvordan vil I så sikre, at de afviste asylansøgere rejser hjem?

- Vi undersøger hele tiden nye muligheder for at se, hvordan man kan fremme frivillig hjemrejse. Det kan eksempelvis være dialog med asylansøgernes hjemlande og hurtig afklaring af hjemrejsepapirer, siger Morten Bødskov.

Men de er jo netop flygtet hertil fra deres hjemlande, så hvordan skal hurtigere afklaring af hjemrejsepapirer give dem lyst til at rejse hjem igen?

- Langt hovedparten af dem i udrejseposition kan rejse frivilligt i morgen, hvis de vil.

- Men der er erfaringsmæssigt en helt række forhold, der kan være blokerende for den enkelte. Usikkerhed, utryghed. Og der prøver vi blandt andet gennem dialog med deres hjemlande at minimere de følelser, så vi kan fremme frivillig hjemrejse.

Holder Justitsministeriets beregninger, så vil cirka 6000 asylansøgere krydse landets grænser i 2012. Til sammenligning forventer Sverige at modtage cirka 40.000 asylansøgere i år og Norge cirka 10.000.

Omkring halvdelen af asylansøgerne i Danmark er omfattet af Dublin-konventionen og kan derfor som udgangspunkt sendes tilbage til det EU-land, som de først kom til.