Administration 

Blogger om kontanthjælpsreform: Er det bekvemt for regeringen, at alle fakta ikke kommer frem?

- Man kunne få den grimme tanke, at det faktisk er bekvemt for regeringen og forligspartierne bag reformen, at man ikke får alle fakta frem i denne reform, skriver blogger Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

KONTANTHJÆLPSREFORMEN er over os. Politikere, sociale organisationer og medier krydser klinger om, hvilken virkelighed der gemmer sig bag kontanthjælpsreformen, og billedet tegnes ganske forskelligt op, alt efter hvem man spørger. Jeg har stadig ikke fået en klar og fyldestgørende udmelding om, hvilke grupper af borgere der rent faktisk befinder sig i kontanthjælpssystemet, og hvordan de helt præcist fordeler sig. Hvordan kan man lave en så omfattende reform uden først at dokumentere og fastslå, hvordan gruppen af kontanthjælpsmodtagere reelt ser ud?

Socialminister Karen Ellemann Jensen (V) og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) havde en fælles kronik i Jyllands-Posten den 19. september 2016, hvor de fremstillede en række forhold ved kontanthjælpsreformen som henholdsvis "myter" og "fakta". De forsøgte at tegne billedet af en meget tilforladelig reform, der godt kan forsvares. Kronikken er skrevet ud fra et grundliggende moraliserende synspunkt, hvor ministrene stiller sig op på en piedestal og taler ned til alle de mennesker, som reelt bliver ramt af reformen. Alene af dén grund bør man være på vagt over for, om de nu faktisk fortæller hele sandheden. Jeg har set mig nødsaget til at kommentere på nogle af kronikkens påstande – for mange af de omtalte ”fakta” er regulære påstande, og mange af de forhold, som de affærdiger som ”myter”, er faktisk regulære kendsgerninger.

DE TO MINISTRE peger på en stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere over de seneste år helt uden at nævne, at den jo blandt andet skyldes reformerne af dagpenge, sygedagpenge, førtidspension og fleksjob. Det er åbenbart ikke belejligt at få med i den offentlige debat, for så skal man jo også forholde sig til de omfattende konsekvenser af disse reformer.

Ellemann og Neergaard påstår, at reformen tager ”betydelige sociale hensyn” i forhold til mennesker med handicap eller med væsentlige helbredsmæssige problemer. De siger om kontanthjælpsloftet: ”Fakta er, at kontanthjælpsmodtagere, der på grund af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har fået anvist en handicapegnet bolig af kommunen, er helt undtaget fra de nye regler.”

Det er korrekt, at personer, der har fået anvist en handicapegnet bolig direkte af kommunen såvel som stærkt bevægelseshæmmede og personer med døgnhjælp efter Serviceloven undtages fra loftet for boligstøtte. Men det er ikke et faktum, at flertallet af mennesker med handicap på kontanthjælp undtages fra loftet. Det er tværtimod undtagelsen. Mange af disse borgere har ventet i årevis på den rette bolig og kan ikke lige finde en anden bolig, de kan fungere i. Boligpriserne er endvidere ofte betydeligt højere for handicapvenlige boliger end for almindelige boliger. Ellemann og Neergaard affejer arrogant advarslerne om boligudsættelser, som ellers er en alvorlig trussel for disse borgere.

OM 225-TIMERSREGLEN skriver de: ”Fakta er, at hvis kommunen vurderer, at arbejdsevnen er så begrænset, at kontanthjælpsmodtageren ikke kan opnå 225-timers ordinær og ustøttet beskæftigelse inden for et år, undtages vedkommende fra 225-timersreglen.” Og: ”Fakta er, at man med kun få timers beskæftigelse hver uge kan arbejde sig fri af både kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen.”

De to sætninger er cirkelslutninger, som ingen kan benægte. Ja, hvis kommunen vurderer en begrænset arbejdsevne, kan kontanthjælpsmodtageren undtages. Og ja, hvis man har en arbejdsevne, og hvis man kan finde et job, kan man arbejde sig ud af loftet.

Men hvis man læser det første af de to udsagn sådan, at alle kontanthjælpsmodtagere med en så begrænset arbejdsevne med loven i hånd har ret til at blive undtaget reglen og vil blive det, så er det ikke sandt. Det indskrev man ikke i loven. Man overlod det helt og aldeles til kommunernes skøn at vurdere, om aktivitetsparate borgere med sygdom og handicap i rygsækken skulle fritages eller ej. P1 Orientering og Avisen.dk har den 6. september 2016 påvist, at 27.900 ud af de cirka 50.000 kontanthjælpsmodtagere, som er blevet varslet om nedsættelse af deres sociale ydelser på grund af 225-timers-reglen, således er kategoriseret som aktivitetsparate. Og aktivitetsparate er jo dem, der ikke er parate til at tage et job og derfor ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor er det altså ikke et faktum, at netop denne målgruppe kan arbejde sig ud af loftet.

KONTANTHJÆLP HØRER, ligesom dagpenge, ind under den ordinære aktive beskæftigelsespolitik. Det betyder, at ledige med handicap under disse ordninger som udgangspunkt behandles på lige fod med alle andre ledige uden at blive betragtet som en særlig målgruppe – det omtalte jeg i en blog på Avisen.dk den 20. maj 2016. Det skjulte findes i politisk og forvaltningsmæssig forstand ikke og får derfor ingen retslig beskyttelse. Og derfor er det et særligt stort problem for mennesker med handicap eller sygdom at være en skjult målgruppe. Man kunne få den grimme tanke, at det faktisk er bekvemt for regeringen og forligspartierne bag reformen, at man ikke får alle fakta frem i denne reform.

Der findes ikke nogen præcise opgørelser over, hvor stor en andel af kontanthjælpsmodtagerne, der er berørt af alvorlige sygdomme eller funktionsnedsættelser. Men ifølge formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau kategoriserer kommunerne omkring 75 procent af alle kontanthjælpsmodtagere som værende ”aktivitetsparate”. Det flugter nogenlunde med den overrepræsentation af mennesker med handicap, som også formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, peger på, når han henviser til en undersøgelse fra Ringsted Kommune, hvor 90 procent af de aktivitetsparate har en funktionsnedsættelse eller flere (Altinget den 12. november 2015).

Lad os nu få nogle tørre tal på bordet om, hvem der faktisk bliver ramt af reformen, og hvordan de forskellige grupper og problemstillinger fordeler sig.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Retten i Glostrup udefra
Krimi

Kidnappet: Offer

nægter kendskab

tiltalte

En ejendomsmægler klister et skilt med solgt på et til salg skilt
Nyheder

Salget eksploderer

i hovedstaden

Kø og oprydning efter kartoflerne på Storebæltsbroen.
Krimi

Kartoffel-kaos

på motorvejen:

57-årig i retten

En kvinde skriger og bliver holdt for munden
Krimi

Direktør får otte

års fængsel for

voldtægt af ansatte

portræt af mand
Underholdning

Qvortrup får job

som tv-vært

afsveden kornmark
Nyheder

DMI:

Risiko for tørke

portræt af mand
Film og TV

Onkel Reje er frisk igen

par - mand og kvinde
Kendte

Klaus Riskær:
Er igen single

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:
Afviser i våbensag

portræt af tre mænd
Kendte

Aflyser: Ramt af blodprop

portræt af kvinde
Kongelige

Prinsesse Isabella:
Går i fars fodspor

elbil
Nyheder

Det buldrer derudaf

trafik i kø
Nyheder

Kør forsigtigt:
Kartofler på vejen

portræt af mand
Kendte

Christopher: Måtte lave aftale med konen

portræt af mand
Nyheder

Afviser Ellemanns påstand 

cigaretter
Nyheder

Mange flere advarsler

port til børnehjem
Nyheder

60 børn døde af sult 

Storebæltsbroen
Nyheder

Bagere laver 500 kilo tung brunsviger

Mike Pence
Nyheder

Mike Pence udfordrer Trump

hval i vandet
Dyreliv

Russisk ”spionhval” spottet i Sverige

Færge
Nyheder

Pris på færgebilletter stiger markant

Personer på tropestrand
Krimi

Dansk kvinde er anholdt for at overtræde pornografilov på Bali

chokolade mandler
Mad og drikke

Trækkes tilbage:

Finder insekter

i chokolade

Papirer med spørgsmål
Nyheder

Test dig selv:

Kan du klare

indfødsretsprøven?

Prinseparret Gustav og Carina
Kongelige

Jubel i kongehuset:

Prins er blevet far

Mette Frederiksen, Søren Espersen og Susie Jensen i Folketingssalen
Nyheder

Mette Frederiksen afviser på ny Nato-rygter

Lottokupon
Helt vildt

Nybagt millionær:

Nu skal konen ud at

flyve – for første gang

Underholdning

Annette Heick jubler:

Mit favoritjob

parasit set i mikroskop
Sundhed

Sjælden parasit opdaget

i Danmark 

mælk på hylde
Nyheder

Billigere mælk på vej 

retten i viborg
Krimi

Fem års fængsel

for vanvidskørsel:

16-årig døde

bygning med skilt der siger lauritz.com
Nyheder

Fraråder handel med

kendt auktionshus

gasanlæg på ø
Nyheder

Lækage: Norsk gasanlæg evakueret

politi til stede på vej
Krimi

Alvorlig ulykke: 23-årig

cyklist ramt af lastbil

mand poserer
Krimi

Drabschefen blev

frifundet

bill gates smiler
Kendte

Bill Gates: Vild

med Sidse Babett 

terrasse med udsigt over vandet
Helt vildt

Vild luksus: Her er landets dyreste lejlighed 

mand kigger over solbrillerne
Kendte

Al Pacino:

Far som 83-årig

fly letter i kastrup lufthavn
Rejser

Her er verdens bedste

flyselskaber

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Statsministerens tale

blev skrevet af chatrobot 

mand står på scene
Nyheder

DeSantis: USA går i

den gale retning

folk ser på fjernsyn på banegård
Nyheder

Satellit styrter i havet:

Udløser evakueringer

et burger-meal
Sundhed

Ny forskning:
Du kan se dig mæt

et maleri af simon spies
Nyheder

Afstemning: Skal Simon Spies-maleri males over?

en vandpyt
Livsstil

Huset i juni: Forbered dig på de store sommerskyl

en gammel flot bygning med stråtag
Nyheder

Unik historisk
ejendom sat til salg

en tømrer i arbejde
Nyheder

Gammel virksomhed

konkurs med

million-regning

malerier på en mur
Nyheder

Farvel til
Simon Spies-maleri

politi og beredskab på stedet
Krimi

Harmonikasammenstød midt i myldretiden

billede af politibil
Krimi

Teenager får over fem års fængsel for overgreb

en bunke farvestrålende puff bars
Nyheder

28.000 puff bars beslaglagt

en velklædt mand
Kendte

Grev Nikolai og kæresten flytter udenlands

murmaleri af simon spies
Nyheder

Nu afgøres det: Skal

Spies-maleri bevares

preben kristensen kigger
Kendte

Før premiere:

Preben Kristensen ramt

af hjernerystelse 

mand på scene
Kendte

Grand Prix-stjerne

er blevet far 

både i havn
Sport

Se billederne: Kæmpe

kapsejlads slår lejr i Aarhus

søren pape
Nyheder

Pape til partifælle:

Træk dig 

lottokuponer på bord
Nyheder

Masser af uafhentede

præmier: Tjek din

Lotto-kupon 

en retsbygning
Krimi

Her er dommen:

Skød og dræbte ekskone

foran børnene 

Nyheder

Vil bruge 143 milliarder

på forsvar

elbil lades op
Biler

8 gode råd til køb af

brugt elbil 

soldat i junglen
Nyheder

Fire børn i live efter

flystyrt i jungle

båd på vandet
Nyheder

Fire turister omkommet

i Italien 

beskadiget bygning
Nyheder

Droneangreb på Moskva

kanal med grønt vand
Nyheder

Grønt vand i Venedig:

Mysteriet er løst

soldater og civil slås
Nyheder

25 soldater fra NATO-styrke er såret i Kosovo

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FAKTA: De seneste ti års danske mestre i fodbold

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

Brøndby prygler FCN - FCK vinder guld

en lækker kvinde i undertøj på en seng.
Sport

Camila Giorgi: Tennisstjerne og sexet model

en broche med diamanter
Helt vildt

Smykker til en formue blev afsløret på antik-show

Nyheder

Enhedslistens kovending: Ja til Nato

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FAKTA: Gyser venter i Superligaens nedrykningsspil

en nedringet kvinde og en mand
Kendte

Signerede nøgenfotos af Madonna kan blive dine

en hund i en bil
Dyreliv

Hund i varm bil:
Så hurtigt
stiger temperaturen

Nyheder

Kronprinsparrets børn i mål: Snupper også en ti-kilometer senere

En mand shopper i en grøntsagsafdeling
Nyheder

Disse butikker har

åbent 2. pinsedag

politi og beredskab på stedet
Krimi

Person fundet død i nedbrændt sommerhus
- teknikere på stedet

billede af en skas
Helt vildt

Arrestant taget med

køkkensaks i endetarmen

en vaskemaskine med tøj i
Nyheder

Sådan tjener du penge

på at bruge strøm

Lene Beier smiler det ligner, hun står ved en badeanstalt.
Kendte

Lene Beier:

Mange millioner

vente