Administration 

Blogger om jobudspil: Spinnet bedrager stadigvæk

Både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), socialminister Mai Mercado (K) og formanden for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen er, når de roser (sig af) et udspil om 10.000 nye job til disse mennesker, med til at fjerne mediernes og befolkningens kritiske blik fra de helt store jobbarrierer for mennesker med handicap. Det er blandt andet de barrierer, som blev politisk skabt med fleksjobreformen i 2012.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DEN 29. SEPTEMBER 2018 havde jeg et blogindlæg i Avisen.dk, hvor jeg efterspurgte politisk handling for syge mennesker i titusindvis i forhold til blandt andet fleksjob- og førtidspensionsordningen.

Det handlede om, at både beskæftigelseslovgivningen, forvaltningen, Ankestyrelsen og sædvanen i retssystemet gør det umuligt for borgeren at få ret og at få en meningsfuld sagsbehandling, sådan som tilstandene er nu. Jeg skrev blandt andet:

"Syge mennesker i titusindvis har brug for handling nu og har haft brug for det lige siden 2012. Der er ikke flere politiske undskyldninger tilbage, som kan accepteres. I vidste godt i forligskredsen, hvor uretfærdige forringelser I gennemførte. Nu er det på høje tid, at I viser, at I ønsker syge mennesker det godt og ikke vil tillade, at pinslerne af de mange fortsætter!"

Samme dag bragte Avisen.dk en nyhedsartikel fra Ritzau, hvor de omtalte et såkaldt nyt initiativ fra Beskæftigelsesministeriet og Socialministeriet, som påstås at skulle bringe flere mennesker med handicap i arbejde.

Formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen roste initiativet, og artiklen havde rubrikken "Handicappede jubler: Håber på 10.000 flere i job med nyt udspil".

Hvad er det, der foregår her?

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET og Socialministeriet spinner en nyhed om, at de vil gøre rigtig meget for mennesker med handicap.

I Beskæftigelsesministeriets egen omtale af udspillet på Bm.dk står der, at ”der afsættes 120 millioner kroner” til at realisere initiativerne. At disse penge tages fra Satspuljen, altså de udsattes egen finanslov, gør de sig slet ikke ulejlighed med overhovedet at nævne.

Hvorfor bruge satspuljemidler til den slags ordinær beskæftigelsespolitik og ikke ordinære midler fra Finansloven, som havde været det rimelige? Det er da ikke rimeligt at lade de udsatte selv betale for ”hjælpen”.

Reelt vil udspillet bare ændre småtterier i blandt andet lovgivningen om hjælpemidler. Jovist har de også betydning for nogle – men de er peanuts i den store sammenhæng.

Hvorfor roser formanden for de cirka 340.000 mennesker med handicap udspillet så meget, som det fremgår af de første nyhedsartikler om sagen?

Jeg oplever det næsten som sabotage af den store indsats, som jeg selv og mange andre i årevis har gjort for at sætte kritikken af beskæftigelsespolitikkens reform-amok på dagsordenen. Jeg taler om, at virkelige titusindvis af mennesker har brug for ændringer i lovgivningen af blandt andet førtidspension og fleksjob – det handler for eksempel om, at fleksjobordningen er blevet alt for bureaukratisk og sætter borgere med funktionsnedsættelser i et limbo i årevis, inden de overhovedet kan få lov til at arbejde i fleksjob.

HVORFOR NÆVNER Olesen ikke dét med ét ord i Ritzaus nyhedsartikel? Hvorfor påtaler han ikke de langt alvorligere problemer, som reformerne af førtidspension, fleksjob, sygedagpenge og kontanthjælp har afstedkommet for de samme mennesker med handicap?

Både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), socialminister Mai Mercado (K) og formanden for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen er, ved at tilbyde  henholdsvis rose den peanut af hjælp, som udspillet 'tilbyder', med til at fjerne mediernes og befolkningens kritiske blik fra de mastodontiske jobbarrierer for mennesker med handicap. Det er barrierer, som blandt andet blev politisk skabt med fleksjobreformen fra 2012.

Efterfølgende har Thorkild Olesen nuanceret sine udtalelser i et indlæg i Altinget.dk den 5. oktober 2018 med titlen: ”Handicaporganisationer: Et paradigmeskifte skal give os del i jobfesten”.

Her nævner han også nogle af problemerne med reformerne af førtidspension, fleksjob og kontanthjælp og problematiserer helt overordnet, hvordan det efter hans mening er gået for vidt med de barrierer, som reformerne har indført for blandt andet at opnå førtidspension eller fleksjob, når man har handicap.

Disse helt store problemer burde han have italesat samtidig med den første propaganda fra Beskæftigelsesministeriets og Socialministeriets side om den såkaldte indsats, man nu tilsyneladende vil give mennesker med handicap for at komme i job.

I øvrigt er det nok ret begrænset, hvor mange mennesker med handicap, der kan genkende eller tror på ministrenes og Olesens udsagn om, at de er inviteret med til "jobfest" i disse år! Der er så megen diskrimination og behandling af dem som b-arbejdstagere, hvis de overhovedet får eller fastholder nogen ansættelse, at "fest" ikke ligefrem er noget dækkende ord. Hvorfor i alverden taler de om "fest"?

JA, LANGT DE FLESTE mennesker med handicap vil virkelig gerne bidrage på arbejdsmarkedet, så vidt det overhovedet står i deres magt! Og mange har ventet længe på at få lov til at komme til og har i øvrigt uddannet sig og gjort sig erfaringer med arbejdsmarkedet i forvejen.

Men hvis politikerne virkelig mener noget med deres udsagn om, at de vil lade flere mennesker med handicap få chancen for at arbejde, så skal de begynde med at fjerne alle de kæmpestore barrierer, som de selv har sat for disse mennesker, da de ødelagde den ellers velfungerende fleksjobordning fra før 2013.

De skal for eksempel begynde med at genindføre ordningen med fastholdelsesfleksjob og ændre ordningens økonomiske indretning, så den løn- og tilskudsmæssigt bliver tilbageført til lønordningen, som den så ud før 2013. Og så skal de sørge for, at mennesker med kroniske lidelser og handicap ikke skal tilbringe så mange år af deres liv i limboet i beskæftigelsessystemets sagsbehandling, som det er blevet tilfældet efter reformerne fra 2013 og frem.

Der er for eksempel ingen grund til at arbejdsprøve borgere tre eller ni gange, hvis det allerede efter første arbejdsprøvning/ressourceforløb ligger klart, hvilke lægelige vurderinger der gælder, og at der er en vis arbejdsevne tilbage. Hvis borgeren ligefrem har et muligt fleksjob på hånden, så er det med at smede, mens jernet er varmt, og der skal jobcentret jo helst ikke være jobbarriere.

Og det er meningsløst, at mange af disse borgere afholdes muligheden for at arbejde og leve et almindeligt, værdigt arbejdsliv, fordi forvaltninger vil tjene penge på at holde dem mange år i et limbo.

Det er også meningsløst at kræve, at en fleksjobvisitation skal fornyes hvert femte år, indtil borgeren er fyldt 40 år. Den slags gør det bare mindre attraktivt for en arbejdsgiver at ansætte en sådan borger og (arbejds)livet utrygt for den, der arbejder i eller visiteres til fleksjob.

HVIS BESKÆFTIGELSESMINISTEREN og forligskredspartierne bag reformen af førtidspension og fleksjob skulle have glemt den massive kritik af reformen og de mange fundamentale krav om ændringer af reformlovgivningen, som mange af os er fremkommet med siden 2012, kan de genopfriske deres hukommelse her. Syge mennesker i titusindvis venter stadig på politisk handling, og der skal meget mere til end lovgivning om hjælpemidler og penge fra de udsattes egen Satspulje!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles