Bill Gates forudså Corona-virus: Kan koste 33 mio. liv

"Spåmanden" Bill Gates advarede forrige år om en dødbringende virus fra Kina, som kunne blive til en pandemi. (Foto: Scanpix)

Verdens rigeste mand advarede allerede i 2018 mod et livsfarligt virus fra Kina, som kunne sprede sig til hele verden.

Microsoft-stifteren deltog i 2018 i en stor konference, og her advarede han mod en super-virus, som kunne sprede sig til hele verden på kun 6 måneder, og vi skulle forberede os på det, "som vi forbereder os på krig".

Det var på Massachusetts Medical Society, den karismatiske milliardær sagde, at han var optimistisk for verden som helhed, men på ét punkt haltede vi virkelig bagefter: Og det var på den pandemiske sikkerhed, skriver The Sun.

Farlig som Den spanske syge

Det var ikke bare noget, som Bill Gates tog ud af ingenting – det er det som regel aldrig med den mand. Han afslørede dengang, at han havde finansieret et tilbundsgående studie i pandemi og hvor hurtigt en sådan kunne sprede sig, og tallene skræmmede ham.

– På kun et halvt år, kunne en sådan virus fra Kina dræbe mindst 33 mio. mennesker over hele verden, sagde han.

Han sammenlignede en sådan pandemi med Den spanske syge, som rasede i 1917-18. Over 50 millioner døde, hvoraf 14.000 var danskere. Sygdommen spredtes til store dele af verden og ikke bare til Europa, Nordamerika og Asien, men også til Alaska og øer i Stillehavet. Bl.a. på grund af Første Verdenskrig og troppebevægelser fra kontinent til kontinent.

Kinesisk nytår øger risikoen

WHO har endnu ikke erklæret Corona-virusset for en pandemi, men kilder fortæller, at de er delte om spørgsmålet, og der måske allerede i denne weekend vil komme nye meldinger fra FN's sundhedsorganisation.

Myndighederne i Kina har forbudt unødig rejse til den 11 mio. store by, Wuhan, som er "epicentret" for den dødelige virus. Man mener, at virusset kom fra et slangebid til et menneske på byens store fiskemarked.

Lige nu frygter man, at det kan sprede sig yderligere, da millioner vil valfarte til Kina til fejringen af det kinesiske nytår i dag den 25. januar. Der er indført landsdækkende tiltag for at identificere eventuelt smittede ved toge, fly og i busser. Det gør landet ved at opsætte midlertidige inspektionsstationer.

Personer, der mistænkes for at have den potentielt dødelige lungebetændelse, skal straks transporteres til et behandlingssted, har sundhedsmyndigheder sagt i en udtalelse.

Så hurtigt og så mange lande kunne blive ramt efter 6 måneder.