Benhård tone på store-drilledag i Folketinget
Her to finans-venner - Claus Hjort Frederiksen fra Venstre og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti under finanslovsdebatten. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
1. behandlingen af finansloven endte som en skarp kritik og skyttegravskrig mellem de to blokke.

Knivene var hvæsset, allerede inden Folketingets partier torsdag tog fat på førstebehandlingen af regeringens finanslov.

Regeringen fik ganske vist ros af Venstre for at lægge op til nulvækst i det offentlige til næste år i sit finanslovforslag, ligesom Enhedslisten slog fast, at man ikke har nogen ultimative krav til årets forhandlinger.

Men så hørte venlighederne også op.

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, havde i alt fire imødekommende ord til regeringen, da han indtog talerstolen.

- Vi har ikke ultimatummer, sagde han. Og så kom der et "men":

- Men der skal findes en løsning for de mange mennesker, der efter nytår mister deres dagpenge. Vi kan ikke forestille os en finanslov, hvis det ikke sker, lød det fra Frank Aaen, der tilføjede:

- Så tror jeg ikke, at jeg kan sige det meget tydeligere.

Det fik flere til at spørge til, hvilken "løsning" Enhedslisten så kræver, men det ville Frank Aaen ikke ud med.

- Vi har ikke lagt os fast på en løsning, lød det fra støttepartiets finansordfører, der dog gentog et tidligere ønske om en jobgaranti for de dagpengeramte som en mulighed.

Det var dog ikke kun regeringen, der kom i skudlinjen. Også Venstre måtte tage imod nogle slag i mellemgulvet - også fra "egne rækker" i den blå blok.

Hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti forpassede chancen for at harcelere over, at Venstre nu vil aflive flere elementer i den skattereform, som man for kort tid siden indgik med regeringen, og som ikke engang er stemt igennem i Folketinget endnu.

- Venstre ruller bare de dårligdomme tilbage, man selv har indført, lød det blandt andet fra Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen.

Desuden fastslog Venstre for første gang, at man er parat til spare to en halv milliard kroner på erhvervsstøtteordningerne ved at benytte grønthøstermetoden.

Venstre vil især bruge pengene på at sænke selskabsskatten. Men da regeringen allerede har afsat to milliard fra erhvervsstøtten til andre formål, anklager Socialdemokraterne partiet for at bruge pengene to gange.