Belgien i chok: Dutroux vil løslades
Marc Dutroux har søgt om at blive prøveløsladt. Belgiens regering skal forhindre det, mener ofrenes familier.

Knap tre uger efter, at hans ekskone under store protester blev benådet og sendt i et nonnekloster, har den livstidsdømte Marc Dutroux gjort det, mange belgiere har frygtet:

Den firedobbelte barnemorder har i weekenden søgt om at blive løsladt før tid, bekræfter de belgiske justitsmyndigheder.

Marc Dutroux er lagt for had i den belgiske befolkning, fordi han i 1990'erne bortførte, voldtog og pinte seks piger, der i årevis blev holdt til fange i hans kælder. Fire af pigerne døde, de to af dem af sult.

Den i dag 55-årige Dutroux er idømt livsvarigt fængsel for flerdobbelt drab. Ifølge belgisk retspraksis er en prøveløsladelse mulig, når en indsat har afsonet mindst en tredjedel af sin straf, hvilket teoretisk ville være muligt fra april 2013.

Men jurister tvivler på, at Dutroux slipper ud af fængslet lige foreløbig.

- Han er sådan en person, som praktisk ikke har nogen chance - heller ikke på lang sigt - for at slippe ud, siger strafferetsekspert Marc Preumont til radiostationen RTBF.

For at komme ud, skal det nemlig være påvist, at han ikke længere er farlig, og han skal have en fast bopæl og fast arbejde.

- Intet af dette er planlagt eller forelagt fra hans side, siger Preumont.

Dutrouxs ekskone Michelle Martin afsonede en dom på 30 år for meddelagtighed i drabene på to af pigerne.

Det vakte voldsomme protester, da hun i sidste måned efter 16 år bag tremmer blev benådet af højesteret og flyttede ind i et - nu bevogtet - nonnekloster. Men ekskonens sag er forskellig fra Dutrouxs.

Således er der i hans dom lagt op til, at den livslange straf kan følges op af en sikkerhedsforvaring på 10 år, hvis den belgiske regering siger god for det.

Forældrene til Dutrouxs ofre er ikke overraskede over hans anmodning og opfordrer nu regeringen til at forhindre en løsladelse.

- Dutroux har rettigheder, det er beklageligt, men desværre ikke til at ændre, siger Paul Marchal, far til den myrdede An.

/ritzau/dpa