Bekymret socialpædagog efter strejkevarsel: De handicappedes verden risikerer at vælte

Charlotte Hammer og hendes kolleger udtrykker stor bekymring på vegne af deres handicappede borgere. (Foto: Foto: Privatfoto)

Socialpædagoger i Favrskov Kommune står i et dilemma. På den ene side er de bekymrede for strejkens konsekvens for de handicappede borgere. På den anden side er en god overenskomst vigtig for kvaliteten i den offentlige sektor.

De sidste dages strejkevarsler er næppe gået nogens næse forbi. I går blev Socialpædagogernes strejkevarsel offentliggjort.

Det er i stor udstrækning socialpædagogerne inden for handicapområdet, der er blevet udtaget til strejke. 65 procent af de 2750 udtagede socialpædagoger arbejder med handicappede voksne.

En af dem er Charlotte Hammer Pedersen, der er socialpædagog og tillidsrepræsentant ved Voksen Handicap i Favrskov Kommune. Disse borgere lider af både psykiske og fysiske funktionsnedsættelser.

- Nogle er så handicappede, at de skal have hjælp til alt. Der skal jo bare være de mennesker omkring, som der skal være, siger Charlotte Hammer Pedersen til Avisen.dk.

Derfor bygger bekymringen blandt hendes kolleger på, hvilken konsekvens strejken vil have for de mange handicappede, der har brug for støtte af socialpædagoger hver dag.

- En del af mine kolleger udviser bekymring for, hvordan der så skal tages hånd omkring borgerne, hvis vi skal strejke. De kan ikke se, at der på nogen måde kan være mindre personale på arbejde, end der er i forvejen, siger Charlotte Hammer Pedersen.

På grund af strejkevarslet skal der forhandles om et nødberedskab, der varetager de akutte opgaver. Hermed vil varetagelse af mindre vigtige opgaver blive sat bero. Ifølge Charlotte Hammer Pedersen retter mange kolleger henvendelse med bekymring om, at de ikke kan se, hvilke opgaver der er mindre vigtige nok til ikke at blive varetaget.

- Der er skåret ind allerede. Borgerne kan ikke klare sig med færre hænder. Kollegerne kan ikke få øje på de mindre vigtige opgaver, så alt er vigtigt. Vi er der lige præcis for den nødvendige socialpædagogiske støtte til borgerne, siger hun.

Fordi mange af borgene enten har en psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse har det derfor stor betydning, hvis strukturen, trygheden og genkendeligheden i hverdagen bliver opløst, fastslår Charlotte Hammer Pedersen.

Kampen om overenskomst handler netop om borgerne

Et af knudepunkterne i stridighederne i den nuværende overenskomstforhandling mellem de statslige, regionale og kommunale arbejdsgivere og ansatte er arbejdstagernes krav om lønstigning.

Ifølge Charlotte Hammer Pedersen handler forhandlingerne netop om, at en god overenskomst for de offentligt ansatte sikrer god service til borgerne.

- Vi ser det som en nødvendighed, hvis vi i fremtiden gerne vil have en velfungerende offentlig sektor med høj faglighed. Hvis vi skal kunne rekruttere dygtige og veluddannede folk til blandt andet socialpædagogernes område, er det nødvendigt, at lønnen afspejler det, der i øvrigt sker i samfundet, fastslår Charlotte Hammer Pedersen.

Overenskomsten har således den vigtige rolle, at den skal værne om den offentlige sektor, for ønsket er jo, at det ikke skal gå ud over borgerne.

De mennesker, som Charlotte Hammer Pedersen og hendes kolleger arbejder for til daglig, er borgere, der har brug for rigtig meget hjælp og støtte døgnet rundt. 

- Nogle af de handicappede borgeres verden vælter jo, hvis de ikke får den støtte, de skal have. Det kan godt være, at det ikke er livstruende, men de får jo støtten af en reel årsag. De får det skidt, bliver utrygge og ændrer adfærd. Det giver et enormt opfølgningsarbejde efterfølgende og kan have store menneskelige konsekvenser for den enkelte, siger Charlotte Hammer Pedersen.

Fanget i dilemma

Ligesom de fleste andre ansatte i den offentlige sektor, der er udtaget til strejke, er Charlotte Hammer og hendes kolleger stadigvæk klar til kamp for en bedre overenskomst, selvom det er en uønsket situation at stå i.

- Jeg oplever stadigvæk, at vi er klar til at kæmpe for vores løn- og arbejdsforhold. Det er nødvendigt og enormt vigtigt. Vi har jo ikke bedt om denne situation, vi havde håbet på, at der ville være blevet forhandlet frem til en løsning. Vi er overbevist om, at alle gerne vil undgå en konflikt, siger hun.

Dilemmaet består også af udfordringen ved, at socialpædagogerne ikke kan forklare over for de handicappede borgere, hvorfor der er mindre støtte. Mange af dem forstår det simpelthen ikke.

- Andre steder kan man forklare med ord, hvad der foregår, og det forstår borgerne godt, og de bakker måske tilmed op omkring det. Det kan de handicappede borgere ikke, for de fleste af dem kan ikke forstå det, siger Charlotte Hammer Pedersen.