Banker tager fattiges kontanthjælp
Foto: Colourbox / POLFOTO
Finanstilsynet kalder det ulovligt, at pengeinstitutter snupper kunders kontanthjælp, hvis de har gæld.

Landets banker modregner i strid med loven kundernes gæld i deres sociale ydelser. Og det går især hårdt ud over kontanthjælpsmodtagere, som i forvejen ikke har mange penge at leve for, skriver Berlingske.

Københavns Kommune får jævnligt henvendelser fra frustrerede borgere, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

- Folk ringer til os og siger: "Vi har ikke noget at leve af, fordi banken har taget pengene", siger Niels Bauer, centerchef i Ydelsesservice i Københavns Kommune, til Berlingske.

Han har ikke tal på, hvor mange borgere, der bliver ramt af bankernes indgreb. Men centerchefen mener, at det går ud over mange af de 22.000 mennesker, der er på kontanthjælp i Københavns Kommune.

Kommunen forsøger at hjælpe de ramte borgere på flere måder: Enten i form af dialog med banken eller ved at udbetale kontanthjælpen som en check eller til en helt anden bank end det pengeinstitut, som borgerne har gæld i.

Finanstilsynet bekræfter over for avisen, at man har hørt om problemet med banker, der beslaglægger fattiges kontanthjælp. Nu vil tilsynet skride ind.

- Hvis banken tager hele kontanthjælpen, så er det ulovligt, for der skal være noget at leve for.

- Vi er meget opmærksomme på det her problem og har set på nogle bankers forretningsgange på området og konstateret, at der er behov for fælles retningslinjer, siger Anette Bjåland Andersen, kontorchef Finanstilsynet.

Hun vil nu kontakte bankernes brancheorganisation for at finde en løsning på problemet.