Banker renser sig selv - Sohn er afventende
Ole Sohn vil have undersøgt årsagen til, at dansk Cibor-rente lå højere end rentegennemsnit i Europa.

Det sidste punktum om Cibor-renten er ikke sat, selvom bankerne har frifundet sig selv for snyd via deres brancheorganisation Finansrådet.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) har sin egen undersøgelse på vej. Og han siger, at både Finansrådets og Nationalbankens undersøgelser af Cibor-renten kommer til at indgå i den undersøgelse.

- Og nu fremgår det af begge redegørelser, at Cibor-renten har ligget marginalt højere end gennemsnittet i Europa. Vi må se på, hvad årsagen til det har været, siger ministeren.

Det har kostet almindelige folk og virksomheder penge, hvis renten har været sat for højt. Hvad kan konsekvensen blive?

- Det kan jeg ikke komme nærmere ind på, før redegørelsen fra ministeriet er færdig i løbet af de næste par uger, siger ministeren.

Det er ikke kun i Danmark, der har været kritik af den måde, som bankerne fastsætter de renter på, som de kan låne af hinanden til indbyrdes.

I Storbritannien er det Libor-renten, der får hug. Og her er der en bølge af civile søgsmål på vej mod de multinationale banker, som er indblandet i skandalen.

Også den tyske storbank Deutsche Bank efterforskes af det tyske finanstilsyn for at have været indblandet i rentemanipulation.

Om tilsvarende sager er på vej i Danmark er endnu uvist:

- Men det undrer, at Cibor-renten skulle ligge højere i en periode, hvor vi havde en statsgarantiordning, som dækkede bankerne af, lyder det fra ministeren.

Ole Sohn er dog tilfreds med, at Finansrådet er parate til, at der skal være en tilsynsmyndighed, der kan holde øje med renten.

- Jeg er glad for, at de (Finansrådet, red.) erkender, at der er behov for nye tiltag for at genskabe tilliden til Cibor-renten. Og at der skal strammes op på procedurerne, og at der bliver et offentligt tilsyn, siger ministeren.

/ritzau/