Aviser: Søvndal vandt magten og mistede SF
Aviserne er enige om, at Villy Søvndals glansperiode i dansk politik under alle omstændigheder var slut.

Avisernes lederskribenter er uenige om, hvorvidt det var klogt af Villy Søvndal at forlade posten som SF' formand netop nu. Men aviserne er enige om, at Søvndal har erkendt, at han ikke magtede at trække SF op af vanskelighederne.

- Søvndal går på baggrund af en forrygende fiasko for SF og for regeringen som helhed, skriver Berlingske under overskriften "Villy befriet".

- Siden regeringsdannelsen for et år siden har SF's formand, udenrigsminister Villy Søvndal, med sin let duknakkede fremtoning mere og mere lignet et menneske, der var fejlanbragt i tilværelsen og ledte efter en vej ud af vanskelighederne, skriver Berlingske.

Avisen håber, at "Villys befrielse også befrier Danmark for regeringen".

BT's kommentator Peter Brüchmann kalder Villy Søvndals beslutning "en fejl":

- Der er ingen oplagte kandidater, som kan gå ind og tage en ledig plads ved siden af Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager i regeringstoppen.

- SF er lige nu så langt fra at være et parti i balance, som man næsten kan være, lyder vurderingen fra BT's kommentator.

Jyllands-Posten mener derimod, at det var en "klog beslutning".

- Villy Søvndal går, mens tid er, skriver avisen.

Ifølge Jyllands-Postens vurdering var Villy Søvndals formandsdage under alle omstændigheder talte:

- Socialistisk Folkepartis aktuelle krise vil kun blive værre frem mod det forventelige valgnederlag, og med endnu et dyk i retning mod spærregrænsen ville det alligevel være slut.

- Søvndal formåede at føre SF i regering, men det lykkedes ikke for ham at forklare, hvad SF egentlig vil med magten. SF er den store taber i S-R-SF-regeringen. At Søvndal giver op, er i sig selv et vidnesbyrd om regeringens svaghed, lyder avisens analyse.

Ifølge Politiken risikerer Villy Søvndal at gå over i historien som "SF's næstsidste formand".

For selv om avisen kalder det en ikke ubetydelig bedrift, at Villy Søvndal har gjort SF til en del af en regering, så er der gået så meget galt i processen, at det efterlader et parti i en krise, der er "dybere, end de i sig selv katastrofale meningsmålinger antyder".

Søvndal og SF har på vejen "truffet en række fravalg, som sammen gør det svært at få øje på, hvad der er partiets fremtidige rolle i dansk politik", mener Politiken.

- Blandt de store politiske dagsordner, som SF ikke har fået sat sig på, kan nævnes det grønne, det globale, Europa, retspolitikken, indvandrerpolitikken og boligpolitikken, skriver avisen.

Frederiksborg Amts Avis lederskribent mener ikke, at Villy Søvndal afgang er den store overraskelse.

- Hovedinteressen samler sig om, hvorvidt der lanceres kandidater med mulighed for valg og med en stærk kritik af regeringsdeltagelsen som et programpunkt, skriver avisen.

/ritzau/