Avis: Spansk redningspakke på vej
IMF og Den Europæiske Centralbank er ifølge hollandsk avis ved at enes om betingelserne for hjælp til Spanien.

Selv om den spanske premierminister, Mariano Rajoy, stritter imod at søge økonomisk hjælp i udlandet, er rammerne for en kommende hjælpepakke tilsyneladende ved at blive udstukket.

Ifølge den hollandske avis Het Financieele Dagblad forhandler Den Europæiske Centralbank (ECB) med Den Internationale Valutafond (IMF) om en hjælpepakke på omkring 300 milliarder euro (over 2,2 billioner kroner).

- Der er uformelle forhandlinger mellem ECB og IMF. ECB vil lægge en ramme for det nye program, der gør det muligt at opkøbe statsobligationer. Og det indebærer IMF's medvirken, siger en kilde til avisen.

Ifølge avisen er der tale om en rammeaftale, så man er klar til at handle hurtigt, hvis der kommer en ansøgning.

De 17 eurolande har allerede lovet at give op til 100 milliarder euro i støtte til kriseramte spanske banker.

Men der har de seneste måneder været betydelig spekulation om, at Spanien også har brug for en mere generel hjælpepakke på grund af voksende gæld i flere spanske regioner.

Emnet er på dagsordenen på fredagens uformelle møde på Cypern blandt de 17 eurolandes økonomi- og finansministre.

Der er ikke lagt op til nogen beslutning nu, men Spanien er kommet under øget pres for at søge direkte hjælp, efter at ECB i sidste uge besluttede, at den fremover kan foretage støtteopkøb af statsobligationer fra lande under formelle hjælpeprogrammer.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters gætter flere topfolk i eurozonen på, at den formelle spanske ansøgning kan komme inden næste eurogruppemøde 8. oktober.

Det er en uge efter præsentationen af den spanske finanslov og en detaljeret rapport om bankernes problemer.

Ifølge en af Reuters' kilder afhænger timingen også af hjemlige politiske hensyn. Spanien vil helst kunne søge samtidig med Italien i håb om, at der så vil være mindre fokus på, om den spanske regering har fejlhåndteret de offentlige finanser.

/ritzau/