Aung San Suu Kyi hyldes på USA-rundtur
Myanmars demokratileder Aung San Suu Kyi bliver fornemt modtaget på sin første USA-rundtur i årtier.

Demokratiikonet Aung San Suu Kyi tager et nyt skridt på den internationale scene, når hun tirsdag mødes med højtstående politiske ledere på anden dag af sit 18-dages besøg i USA.

Udenrigsminister Hillary Clinton tager senere tirsdag imod Suu Kyi, der har tilbragt størstedelen af de seneste 20 år i fængsel eller husarrest i hjemlandet Myanmar (tidligere Burma).

Onsdag hyldes Suu Kyi i Kongressen, der vil tildele hende Kongressens Guldmedalje, en af de to fineste civile ordener i USA.

Kongresmedlem Joe Crowley, der er mangeårig forkæmper for menneskerettigheder i Myanmar og en af drivkræfterne bag tildelingen af den fine orden til Suu Kyi, siger, at politikerne i Kongressen er ved at "briste" af spænding forud for hendes besøg.

Det er også ventet, at præsident Barack Obama tager en pause i sin valgkamp for at møde demokratiikonet fra Myanmar.

Den amerikanske regering skal imidlertid passe på, at den ikke kommer til at behandle Aung San Suu Kyi som et statsoverhoved på besøg, advarer iagttagere.

I næste uge kommer Myanmars præsident, den tidligere general Thein Sein, på besøg i Washington.

Eksperter fra Center for Strategiske og Internationale Studier i Washington har advaret Obama om faren ved at modtage Suu Kyi og siden ignorere Thein Sein.

Suu Kyi blev løsladt fra sin husarrest i slutningen af 2010 og er siden blevet valgt ind i Myanmars parlament.

Hendes besøg i USA finder sted samtidig med, at Myanmar har givet amnesti til over 500 fanger.

Organisationer, der arbejder på at få frigivet politiske fanger i Myanmar, siger tirsdag formiddag til nyhedsbureauet AFP, at mindst 80 politiske fanger er frigivet, muligvis også flere.

/ritzau/AFP