Auken håber på bedre dialog med landbruget
Foto: Rune Johansen/Ida Auken
Landbrug og miljøorganisationer er på vej til fælles forståelse for en mere intelligent indsats, siger Auken.

Selv om parterne stort set er uenige om alt, så er debatten på et igangværende vandtopmøde på Lykkesholm Slot på Fyn hidtil foregået i en meget respektfuld og ordentlig ånd.

Det fortæller miljøminister Ida Auken (SF), som har inviteret de grønne organisationer, landbrugsorganisationer, vandværksfolk og eksperter for at diskutere, hvordan man kan forene hensyn til landbrug, vandmiljø og natur.

- Vi skal finde ud af at bruge pengene på en mere intelligent og målrettet måde. Det er der en spirende konsensus om, men ellers er der uenighed om praktisk talt alt, siger hun til Ritzau.

Bæredygtigt Landbrug var også inviteret, men fik dagen før mødet af Auken besked på, at foreningens formand, Flemming Fuglede Jørgensen, ikke længere var velkommen, fordi han har sagt, at han personligt ikke vil overholde den nye randzonelov.

Den har indført 10 meter brede randzoner langs vandløb og søer, hvor der ikke må dyrkes afgrøder.

Foreningens direktør Vagn Lundsteen svarede torsdag igen på udelukkelsen ved at beskylde Ida Auken for, at hun aldrig havde haft "til hensigt at invitere foreningen med".

Ifølge Lundsteen vil ministeren undgå at skulle svare på fem "ubekvemme" spørgsmål, som Bæredygtigt Landbrug havde sendt til hende før mødet.

Det afviser Ida Auken.

- Jeg ville rigtig gerne have alle aktørerne med i dialogen hernede, og de har også fået at vide, at de er velkommen. Jeg har sat en præmis op, og det er, at de tager afstand fra deres formands ulovlige handlinger og selvtægt.

- I det øjeblik, de gør det, er de hjerteligt velkomne, og så jeg vil også glædeligt svare på deres spørgsmål. De er ikke specielt vanskelige, siger hun.

På trods af den aktuelle konflikt med Bæredygtigt Landbrud tror Ida Auken på, at parterne finder hinanden igen.

- Vi skal jo nå til et en vis forståelse af, at der et fælles mål, der handler om at sikre rent vand og en robust natur i Danmark, samtidig med, at vi har et stærkt landbrugserhverv, der udvikler sig, siger hun.