Assad vil bruge kemiske våben mod sine egne
Konflikten i Syrien kan ifølge en tidligere general resulterer i, at præsidenten gør brug af kemiske våben mod sin egen befolkning. Foto: Colourbox
Tidligere våbenboss i Assads regime mener, at Syriens styre kaster kemiske bomber, hvis det bliver nødvendigt.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, vil benytte kemiske våben mod sin egen befolkning som en sidste udvej til at bekæmpe oprørsstyrkerne i landet.

Sådan lyder det fra den tidligere chef for Syriens kemiske våbenprogram, generalmajor Adnan Sillu, i et interview med The Times.

Generalmajoren siger, at han forlod det syriske styre for tre måneder siden efter at have været med til topmøder, hvor anvendelsen af kemiske våben mod oprørerne og civilbefolkningen var på dagsordenen.

- Vi havde en seriøs diskussion omkring brugen af kemiske våben, samt hvordan og hvor vi ville benytte dem, siger Sillu til The Times.

- Vi diskuterede det som en sidste udvej - for eksempel hvis regimet mistede kontrollen med vigtige områder som Aleppo, tilføjer generalmajoren.

Det var disse topmøder, der fik Sillu til at forlade det syriske regime, forklarer han.

I et telefoninterview fra Tyrkiet fortæller afhopperen, at han er sikker på, at Assad på et tidspunkt vil bombe sit eget folk med kemiske våben. Desuden overvejer regimet at forsyne den libanesiske oprørsgruppe Hizbollah med de farlige våben, lyder det.

- De (Syriens regime, red.) ville udskifte sprænghovederne på missilerne med kemiske våben og på den måde få dem sendt til Hizbollah. Det var selvfølgelig til brug mod Israel, mener Sillu.

Ifølge generalmajoren deltog medlemmer fra Irans Revolutionsgarde også ved en række af topmøderne.

- De deltog altid og var med på råd. De sendte os forskere, og vi sendte forskere til dem. De var også med i den politiske diskussion om, hvordan de kemiske våben skulle bruges, fortæller generalmajoren.

Ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder har 27.000 mennesker mistet livet i Syrien, siden oprøret mod styret begyndte for halvandet år siden.

Kilde: AFP