Arbejdsløse rejser langt efter jobbet
Ledige bevæger sig stadig længere væk hjemmefra i jagten på et job, viser ny undersøgelse.

Det er en myte, at arbejdsløse ikke gider bevæge sig efter arbejde. Tværtimod dokumenterer en ny undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget i samarbejde med Ugebrevet A4, at ledige generelt langtfra sidder stille.

I stedet bevæger de sig stadig længere væk for at finde arbejde.

Når en arbejdsløs efter mindst et halvt år på dagpenge får arbejde, så har han eller hun i gennemsnit 25,7 kilometer til arbejde.

I 2008, da der var mange job, lød afstanden kun på 19,6 kilometer. Dermed er den såkaldte pendlerafstand steget med 31 procent fra 2008 til 2011.

Tallene bygger på statistik fra Danmarks Statistik og Dream-registret, rummer oplysninger om dagpengemodtagere, som har fundet arbejde.

- Det er en skrøne, at ledige ikke er mobile. De er virkelig på jagt efter job og søger i et større og større område. Der er sikkert altid nogle enkelte som Dovne Robert, men det generelle billede er ikke sådan, siger Lars Andersen, direktør for AE, til Ugebrevet A4.

Han forklarer, at krisen presser arbejdsløse til at søge arbejde længere og længere fra hjemmet.

- De ledige er meget mobile. Tidligere har man sagt, at hvis ledige bare søgte bredere og længere væk, kunne de også finde et arbejde, men det er faktisk det, de gør, konkluderer Lars Andersen.

Undersøgelsen viser, at arbejdsløse søger job længere væk, efterhånden som dagpengeperioden går.

Lykkes det at finde arbejde i løbet af de første tre måneder, ligger jobbet i gennemsnit 21 kilometer væk. Går man ledig i over et halvt år, før man får job, er der 25,7 kilometer fra job til bopæl.

- Folk bliver mere og mere desperate, som tiden går. Jo længere man er ledig, jo sværere bliver det at få et job, og desto længere må man søge væk for at få det, forklarer Lars Andersen.

/ritzau/