Arbejdskonflikt i NHL: Spillerne lockoutes
Lockouten af spillerne i NHL er en realitet, efter at klubber og spillere ikke kunne nå til enighed om ny løn.

Ikke meget tyder på, at danske ishockeystjerner som Frans Nielsen, Jannik Hansen og Mikkel Bødker kommer på isen for deres respektive NHL-klubber foreløbig.

For tredje gang på 18 år er den nordamerikanske ishockeyliga således blevet ramt af en lockout, fordi spillerne og klubberne ikke har kunnet blive enige om en ny lønaftale. Uenigheden drejer sig om fordelingen af indtægterne i ligaen.

- Vi talte sammen i dag og besluttede, at der ikke var nogen mening i at fortsætte ind i en formel forhandling set i lyset af, at ingen af parterne er i en position, hvor de kan bevæge sig videre fra det seneste forslag, siger NHL's vicekommissær Bill Daly.

I den nuværende overenskomst får spillerne 57 procent af indtægterne i ligaen, men klubbernes seneste udspil har lydt på, at de fremover kun skal have 49 procent. Klubbernes første tilbud lød på 43 procent.

Lockouten betyder, at spillerne ikke må træne på klubbernes anlæg. Nogle vil formentlig finde sammen i private træningsgrupper, mens andre vil rejse til Europa og spille på midlertidige kontrakter, mens de venter på, at en løsning falder på plads.

Der skal være fundet en løsning inden 11. oktober, hvor ligaen går i gang. Sidste gang en arbejdskonflikt udviklede sig var i 2004-2005, hvor hele sæsonen blev aflyst. I 1994-95 måtte man på grund af konflikt skære grundspillet ned til 48 kampe.

Der er syv danskere på kontrakt i NHL: Frans Nielsen (New York Islanders), Peter Regin (Ottawa Senators), Lars Eller (Montreal Canadiens), Jannik Hansen (Vancouver Canucks), Mikkel Bødker (Phoenix Coyotes), Philip Larsen (Dallas Stars) og Frederik Andersen (Anaheim Ducks).

Sandsynligheden for, at de kommer hjem for at holde sig i gang i den danske liga er dog lille, fordi de er dyre at forsikre.

/ritzau/