Apple-hype i Sydney: Første iPhone 5 solgt
Ivrige Apple-fans stod klar med pengepungen, da verdens første iPhone 5 blev sat til salg i Australien.

Australske gadget-nørder og iPhone-fanatikere blev fredag de første i verden til at få fingre i den nyeste telefon fra teknologigiganten.

Foran Apples forretning i centrum af Sydney stod de ivrige købere klar klokken 08.00, da dørene blev åbnet til salget af iPhone 5.

Ligesom i New York og London havde folk slået lejr i flere dage foran butikken på George Street for at være de første til at teste det nye apparat, og Apple-ansatte klappede og jublede, da salget gik i gang.

Den hypede mediebegivenhed blev også udnyttet af andre selskaber, som forsøgte at få lidt gratis reklame. De første i køen bar t-shirts og kasketter med logoer for forskellige firmaer.

- Syv af os er her for vores egen virksomhed, og vi har ventet herude siden tirsdag, siger 24-årige Todd Foot, som var nummer et i køen.

- Vi ville være de første i verden, der havde muligheden for at sammenligne den (iPhone 5, red.) med andre smartphones, tilføjer han.

Mens hundredvis ventede på at købe den nye iPhone, havde flere formet en separat kø for at protestere mod "galskaben ved forbrugersamfundet".

- Der er intet bedre eksempel på vores overflod af forbrug end lanceringen af en ny iPhone, siger en af demonstranterne Francis Le.

- Vi ønsker at sætte fokus på misforholdet mellem de, som venter hele natten på unødvendige opgraderinger til deres telefon og de, der mangler mad, vand og sikkerhed, tilføjer han.

Da forsalget af iPhone 5 blev skudt i gang på nettet for en uge siden, modtog teknologigiganten mere end to millioner bestillinger i løbet af bare 24 timer. Dermed slog forsalget den tidligere bestillingsrekord på forgængeren, iPhone 4S.

På trods af den enorme hype om den nye smartphone faldt Apple-aktien torsdag på den amerikanske børs med en halv procent efter at have nået en rekordkurs i dagene forinden.

/ritzau/AFP